Lesby a gayové mají naději na plnohodnotné sňatky. Foto: Pixbay

Sněmovna kývla na svatby gayů a leseb, zákon jde do dalšího čtení

Podstatně větší šanci na plnohodnotné manželství mají teď páry stejného pohlaví. Poslanecká sněmovna totiž poslala do dalšího čtení příslušný návrh změny občanského zákoníku. Odpůrcům sňatků se přijetí návrhu nepodařilo zabránit.

Homosexuální dosud mají možnost provést takzvanou registraci, což se mnohým nelíbí už jen kvůli samotnému názvu „registrované“ partnerství. Podle kritiků navíc takovým svazkům chybí některá práva, jaká mají manželé. Například chybí možnost společného jmění, možnost získat vdovský důchod nebo práva a povinnosti k dětem, které mají v péči.

Plnohodnotné manželství homosexuálních párů přitom má už velká část světa, nejméně 30 zemí, naposledy se přidalo například Estonsko. S návrhem souhlasí i prezident Petr Pavel. „Není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli své sexuální orientaci,“ řekl prezident.

Vyhráno ale ještě zcela lesby a gayové nemají. Novela musí projít ještě dalšími čteními a pak senátem. Část poslanců například konzervativní ODS či SPD a KDU-ČSL jsou proti tomu, aby mohli uzavírat „manželství“. To podle nich patří jen heterosexuálním párům.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová z TOP 09 ovšem naznačila, že není vyloučeno, že by sice mohlo dojít k narovnání práv, ale sňatku by se mohlo říkat jinak než manželství. KDU navrhuje například partnerství.