Nový kancléř prezidenta Milan Vašina. Foto: Rockaway

Nový kancléř Milan Vašina: Žádné sváry mezi lidmi kolem prezidenta nevidím! Vážně?

Veřejnosti se dnes představil nový kancléř prezidenta Petra Pavla Milan Vašina. Na mnoho otázek ale konkrétní informace neposkytl. Snad se to do budoucna zlepší.

Všechno je dobré, všichni jsou perspektivní a chceme diskutovat společenská témata. Frázemi jako by byly naučené z nějaké příručky nudného vypravěče na přednáškách začal tiskovou konferenci Milan Vašina, nový kancléř prezidenta Petra Pavla. Jestli tím chtěl zaujmout veřejnost, tak se mu to nepovedlo.

Milan Vašina v čele prezidentské kanceláře střídá Janu Vohralíkovou, která nedávno nečekaně skončila údajně na vlastní žádost. Zároveň se však na veřejnost dostávaly informace o velmi napjatých vztazích mezi lidmi v okolí prezidenta. Kvůli tomu také skončila původní prezidentova tisková mluvčí.

Nový kancléř se však tváří, že je vše zalité sluncem. „Žádné sváry nevidím. Měl jsem možnost se již s lidmi z týmu setkat a vnímám je jako správné lidi na svých místech a jako potenciál do budoucna. Organizační struktura je nastavená dobře, nějaké zásadní změny tedy neplánuji,“ konstatoval nový kancléř Vašina.

Milan Vašina: Na Vohralíkovou navážu

„Vnímám to, co tady Jana Vohralíková a její tým udělal. Byla to změnová fáze, kdy bylo potřeba přenastavit fungování oproti tomu, co tady bylo před tím. Chtěl bych jí za to poděkovat. Budu na to navazovat. Budeme pokračovat v další profesionalizaci, nastavování, klíčových procesů,“ pokračoval ve strojených prohlášeních kancléř Vašina.

Zatím konkrétně neodpověděl ani na otázky, jaké investice se plánují v areálu Pražského hradu a kdy konkrétně otevře Pražský hrad a letní sídlo prezidentů v Lánech veřejnosti. „Rád bych měl jasno v řádu několika týdnů, budou probíhat dny otevřených dveří. Konkrétní termíny ale zatím zveřejňovat nebudeme,“ řekl nový kancléř prezidenta.

Abychom byli ale objektivní, je na druhou stranu jasné, že Vašina se stal kancléřem oficiálně teprve dnes a potřebuje tedy několik dnů na to se rozkoukat a začít tvořit. Tisková konference měla sloužit jen k jeho představení veřejnosti. Na druhou stranu si ale doba žádná rychlou akci a nikoli jen nudné fráze.

„Můj profesní život byl dlouho spojen s oblastí telekomunikací, pracoval jsem ve vrcholových pozicích jednoho operátora. Následně jsem byl jako poradce šéfů několika firem a poslední čtyři roky jsem byl ředitelem Aspen institutu pro střední Evropu. Jsem ve správní radě organizace Dobrý anděl,“ představil svou dosavadní kariéru.

„Pan prezident si mě vybral, oslovil mě a já nabídku vzal. Ztotožňuji se s hodnotami prezidenta, že chce budovat důvěru ve společnosti a diskutovat důležitá společenská témata. Podporoval jsem ho i v kampani. S panem prezidentem jsme se setkali třikrát a v lednu jsem nabídku vzal,“ dodal Vašina s tím, že veškeré pracovní úvazky včetně toho v Aspen institutu ukončil.

Dodal také, že již dnešním dnem začala příprava jeho žádosti o bezpečností prověrku na stupeň přísně tajné. Tak snad jí na rozdíl od předchůdců konečně dostane…

Hádky na hradě: kancléřka prezidenta Vohralíková končí, kdo ji nahradí?