Vláda schválila úsporný balíček. Foto: Vláda ČR

Vláda schválila úsporný balíček, ministr šel raději do divadla

Nové sazby DPH, nové nemocenské pojištění, zrušení řady výhod a benefitů. Vláda schválila chystaný úsporný balíček, který podle odborů dopadne hlavně na běžné zaměstnance a důchodce.

Do poslanecké sněmovny zamíří vládní návrh na úspor státního rozpočtu. Na podobě takzvaného úsporného balíčku se shodla vláda. Podle odborů bude mít zásadní dopad na běžné lidi.

Vláda například navrhuje změnu DPH se dvěma sazbami 12 a 21 procent. Do nižší mají patřit potraviny, do vyšší většina ostatních věcí. Zaměstnanci má být nově z výplaty strháváno nemocenské pojištění, přijdou o daňové zvýhodnění benefitů, upraveny budou příspěvky na penzijní a stavební spoření a mnoho dalšího. Vyšší pojištění nově zaplatí také podnikatelé.

Podle premiéra Petra Fialy by schodek rozpočtu by v příštím roce o 98 miliard vyšší a v roce 2025 dokonce o více než 150 miliard vyšší, pokud by úsporný balíček nebyl schválen. To by podle něho mělo dopad na příští generace a pokračující zadlužování státu.

Podle odborů i opozice ale vláda postupuje špatně, „Dopadne na bedra těch, kteří nic nezavinili – na zaměstnance a důchodce. Místo zvyšování daní bychom měli řešit peníze těch, kteří je opravdu mají. Z Česka odchází miliardové částky a nic s tím neděláme,“ řekl například odborový předák Josef Středula.

Veřejnost fascinuje i skutečnost, že sám ministr financí Zbyněk Stanjura, místo aby šel lidem na tiskovou konferenci vysvětlovat kroky vlády, raději zamířil na Letní shakespearovské slavnosti, jak dokazovala fotka ze zahájení oblíbeného divadla pod širým nebem.