Zemřel poslanec Jaroslav Bašta. Foto: SPD

Po těžké nemoci zemřel Jaroslav Bašta, poslanec a bývalý kandidát na prezidenta

Po velmi těžké a zákeřné nemoci zemřel ve věku 75 let poslanec a prezidentský kandidát v posledních volbách za SPD Jaroslav Bašta. V minulosti byl signatářem Charty 77.

V posledním roce života bojoval Jaroslav Bašta s velmi vážnou a zákeřnou nemocí. Dlouhé měsíce byl v pracovní neschopnosti a v Poslanecké sněmovně už se neobjevoval.

Bašta se z jednání Sněmovny omluvil už 17. května ze zdravotních důvodů. Ke konci května předseda SPD Tomio Okamura oznámil, že jeho spolustraník je hospitalizován v nemocnici kvůli „náhlé a zákeřné chorobě“.

Ještě loni Jaroslav Bašta kandidoval na prezidenta

Ještě loni přitom za SPD kandidoval na prezidenta a plně se zapojil do kampaně včetně besed s veřejností či účastí v televizních debatách.

Jaroslav Bašta byl český politik a diplomat, původním povoláním archeolog, za normalizace disident, politický vězeň a signatář Charty 77.

Poslancem byl Jaroslav Bašta zvolen už v roce 1996, tehdy ještě za ČSSD. Tuto funkci zastával do roku 2000. Byl také ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Mezi lety 2000 a 2010 působil jako český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině.

SPD: Baštu nahradí Marcel Dlask

Za SPD byl poslancem od roku 2021, právě za stejnou stranu pak loni kandidoval na prezidenta, nepostoupil ale do druhého kola, když skončil na pátém místě s necelými pěti procenty hlasů.

„Odešel člověk pevných zásad a jeden z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu. Hodný, slušný a noblesní člověk, který toho pro SPD, Českou republiku i její občany mnohé udělal. Čest jeho památce!“ napsalo hnutí SPD na svém Facebooku.

Zemřelého poslance Jaroslava Baštu by ve Poslanecké sněmovně v klubu SPD měl nahradit Marcel Dlask, správní ředitel chvaletické elektrárny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *