Místostarosta Kolína Michal Najbrt. Zdroj: město Kolín

Ministr vnitra Rakušan v slzách! Zemřel mu blízký kolega, místostarosta Kolína Najbrt

Ministr vnitra Vít Rakušan prožívá těžké chvíle. Zemřel totiž jeho blízký kolega, místostarosta Kolína Michal Najbrt. Bylo mu teprve 49 let.

„Neumím tu zprávu v sobě ani zpracovat. Uvěřit jí. Táta, kamarád, srdcař,“ napsal ministr vnitra Vít Rakušan o svém blízkém kolegovi z Kolína. 49Letý Michal Najbrt byl totiž dlouholetým místostarostou Kolína a právě tomto městě byl Rakušan starostou, než odešel do vysoké politiky šéfovat hnutí STAN a ministerstvu vnitra.

„S hlubokým zármutkem oznamuji, že dnes ráno, po náhlých a těžkých zdravotních komplikacích, zemřel místostarosta Kolína, kolega, výborný parťák a skvělý a stále usměvavý chlap, tatínek svých dcer Michal Najbrt,“ potvrdil úmrtí současný starosta Kolína Michael Kašpar.

Rakušan: Michal Najbrt se věnoval postiženým sportovcům

Spolupráce Rakušana a Najbrta začala už před skoro 15 lety. „V roce 2009 jsme se sešli na kafe v kolínské kavárně Monet. A strašně nás štvalo, oba dva, jak naše město vypadá. Jakou má pověst. Jak se tady zapomíná na lidi,“ vzpomíná ministr Rakušan.

Michal Najbrt v té době vedl kolínský tým sledge hokeje. Věnoval svůj volný čas tělesně postiženým sportovcům, organizoval tým, sháněl peníze, jednal se všemi, s kým to mělo smysl. Díky němu našli mladí kluci nový smysl života, několik z nich reprezentovalo i Českou republiku na mezinárodní úrovni.

„A v té zmíněné kavárně, z našeho naštvání, vznikla kandidátka Změna pro Kolín. Negativní emoce se proměnila v tvůrčí sílu. Byli jsme prvními členy sdružení, které v Kolíně zodpovědně vládne od roku 2010,“ napsal Rakušan.

Úmrtí zasáhlo i další středočeské politiky a především obyvatele Kolína.