Končící ministryně Helena Langšádlová. Zdroj: FB

Zemětřesení ve vládě: ministryně Helena Langšádlová potvrdila, že končí

Ministryně pro vědu a rozvoj Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve Vládě ČR. Sama podala demisi, podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové neuměla svou práci prodat.

„Paní ministryně odvedla velmi dobrou práci, připravila řadu zákonů a věnovala se prioritám ministerstva. Sama ale přiznává, že se věnovala hlavně obsahu, ale nikoli prezentaci navenek, ale i to je důležitá činnost ministra. Pokud děláme dobrou práci a neumíme ji vysvětlit lidem, tak je to špatně,“ řekla Pekarová Adamová na odpolední tiskové konferenci.

Dodala, že Helena Langšádlová se po konci v rezortu stane novou zástupkyní TOP 09 ve sněmovní komisi pro hybridní hrozby, která se zabývá například bojem s dezinformacemi. V této komisi nahradí poslance Ondřeje Koláře.

Kdo nahradí Langšádlovou na ministerstvu?

TOP 09 podle Pekarové komunikuje s panem premiérem a prezidentem, konkrétní jméno jejího nástupce sdělí po rozhodnutí předsednictva TOP 09 příští týden. V kuloárech Sněmovny se hovoří o tom, že by Langšádlovou mohl nahradit místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

„Věřím, že by se ujal takového rezortu se ctí, ale nebudu to zatím komentovat do rozhodnutí předsednictva strany. Máme ve straně řadu osobností, které by to mohli dělat,“ sdělila Pekarová Adamová. „Jsme v čilém kontaktu s panem premiérem, jsme připraveni návrh nástupce představit příští týden,“ dodala.

Nový ministr bude mít za úkol práci ministerstva lépe prezentovat a „prodat“. Zároveň musí dotáhnout zákony připravené Helenou Langšádlovou.

Helena Langšádlová: Končím dobrovolně

Ta sama potvrdila, že post opouští ze svého vlastního rozhodnutí. „Komunikaci jsem opravdu podcenila, je to pravda. Politika není jednoduchá. Je to skutečně moje rozhodnutí. To, že se mění ministři po nějaké době, je normální. Poslední dva a půl roku byly opravdu náročné,“ zhodnotila Helena Langšádlová.

Podle komentátorů ale spíše TOP 09 Langšádlovou k odchodu donutila ve snaze zlepšit výměnou ministra povědomí a preference u voličů kvůli mizerným výsledkům v předvolebních průzkumech. „Je otázkou, jak se jejímu nástupci podaří prodat informace o oblasti vědy, zda o to bude zájem médií. Některé věci zkrátka lidi zajímají méně,“ upozornil v ČR komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

„Za dva a půl roku se nám podařilo dát dohromady důležité novely zákonů, které se nám již podařilo dostat do finální fáze. Dokázali jsme připravit soubor 30 nástrojů, aby věda měla přínos pro život v České republice. Důležitá byla podpora klíčových technologií, jako je umělá inteligence, připravili jsme klíčové nástroje včetně využití ve firmách,“ dodala Langšádlová.

Podle Pekarové Adamové to není první výměna v současné vládě Petra Fialy a stabilitu pětikoalice to podle ní neohrozí. Opoziční hnutí ANO nicméně kritizuje toto malé ministerstvo pro vědu za zbytečně nákladné a mělo by se přiřadit pod agendu premiéra.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *