Impozantní prostory restaurace 420 na Staroměstském náměstí. Foto: Radek Kašpárek

Radek Kašpárek otevírá novou restauraci 420. Ceny vám vyrazí dech

Michelinský šéfkuchař a porotce MasterChef Česko 2023 Radek Kašpárek otevírá novou restauraci 420 na Staroměstském náměstí v Praze.

Zdá se však, že pro úplně obyčejné smrtelníky luxusní restaurace 420, kterou již v pátek 15. prosince 2023 otevírá šéfkuchař Radek Kašpárek, nebude. A to hlavně kvůli cenám. Jenže nový podnik, který vznikl na nejvíce ikonickém místě v srdci České republiky – na Staroměstském náměstí v Praze – si na sebe zkrátka nějak vydělat musí.

A když uvážíme zřejmě vysokou cenu nájmu, dnes drahé pracovní síly v podobě těch nejlepších kuchařů a číšníků, ceny energií a surovin, tak zkrátka jídlo levné být nemůže, pokud chce Kašpárek vydělat a neprodělat životní úspory.

Kašpárek: Restaurace 420 podle telefonní předvolby

„Podnik nese název 420 podle české telefonní předvolby,“ vysvětlují na časté dotazy hrdí majitelé restaurace Radek Kašpárek a Marek Komínek. Pro Kašpárka je nový podnik doslova dalším dítětem, kvůli přípravě se vzdal i účasti v oblíbené televizní show Souboj na talíři na Nově, v němž v letošní řadě zůstali jen kolegové Jan Punčochář a Přemek Forejt.

Už samotná investice do nového podniku musela být velmi vysoká. Nachází se v domě u Červené lišky přímo naproti pražskému orloji. Celý interiér navíc prošel rekonstrukcí a dokonce i restaurátorskými pracemi historických děl. Restaurace se nachází v obrovském prostoru a připomíná tak spíše katedrálu – svatostánek dobrého jídla.

Restaurace bude mít otevřeno denně od 11.30 do 22.30, součástí bude i obchod, který se nachází v gotickém sklepení. V nabídce bude vlastní pečivo ale například i vlastní klobásy a další masné výrobky. Obchod má otevírací dobu od 8 do 20 hodin rovněž celý týden.

V podniku zajisté půjde hlavně o zážitek z krásného interiéru s proskleným stropem a především opravdu skvěle připraveného jídla. O každodenní stravování tady opravdu nepůjde, a to už kvůli cenám, které mnohým stejně jako krásné prostředí nejspíš vyrazí dech.

Začněme už poledním menu, která má sloužit hlavně k rychlému obědu pro zaměstnance nebo turisty. Lidé jsou za něj v posledním roce zvyklí dávat od 150 do 250 korun. I to už je pro některé poměrně dost. Časy, kdy se dalo najíst za stravenku, jsou ovšem definitivně pryč.

Polední menu za 790 korun

Jenže ve 420 restaurant jdou ještě mnohem dál. Za obědové menu s dezertem tam dáte 790 korun! Samozřejmě bez pití a spropitného. Po obídku s kávou, pitím a nějakým tím tuzérem pro číšníka tak budete lehčí o tisícovku na osobu.

A co v poledním menu složeném z předkrmu, hlavního chodu a dezertu najdete? Vlastně celkem běžná česká jídla. V předkrmu je v nabídce kulajda, nebo paštika s brioškou. Jako hlavní jídlo je domácí sekaná nebo smažené kousky ryby známé jako fish and chips. Jako dezert jsou na výběr palačinky, nebo zmrzlinový pohár.

Ovšem dodejme, že nepůjde o obyčejné pokrmy, ale připravené z těch nejlepších surovin, dokonale vychucené těmi nejlepšími kuchařskými postupy. Třeba fish and chips budou z českého candáta a nudně vypadající paštika je ve skutečnosti zvěřinová paštika ve slanině s marinovanými hruškami a omáčkou z portského vína s červeným rybízem a opečenou máslovou brioškou. Zkrátka zážitkové jídlo.

Na večeři s naditou peněženkou

Pokud vyrazíte na rodinnou večeři, nezapomeňte naditou peněženku, nebo plně nabitou kreditku. Tu je třeba si připravit už na předkrm. Ten stojí jako jinde celé jídlo.

Začíná se na 390 korunách za na ohni páleného nakládaného sledě se salátem z kvašeného zelí. Ostatní předkrmy už ale nejdou pod 420 korun: kachna s buchtou (420 Kč), jelen a stařené podhrdlí (460 Kč), hlíva v habrovém kouři (420 Kč), Husí jelito (450 Kč), Telecí tlama a pajšl (420 Kč).

Hlavní chod? Co třeba vegetariánský knedlík

I hlavní chody, tedy nejdůležitější položky na menu každé restaurace, mají odvážné cenovky, i když ty samy o sobě už tak překvapující nejsou. Začínají na 490 korun a na takové částky narazíte i jinde.

Zajímavostí je pokrm pro ty, co nemusí maso, který se jmenuje vegetariánský knedlík. Za 490 korun dostane plněný kynutý knedlík kvašeným zelím a uzenou brynzou, kapustu, pohankový crumble, omáčku z podmáslí a libečkový olej. V nabídce je i treska v Boršči (590 Kč), kuře „420“ (590 Kč), nakouřené jehněčí (590 Kč), hovězí s.k. (590 Kč) nebo telecí řízek à la Escoffier (590 Kč).

Po jídle sladká brambora a jedlá hlína

Samozřejmě všechna jídla skrývají nevšední zážitek, za názvy obyčejných jídel je třeba vidět mnohem více, což se lze dočíst ve zveřejněném menu na webu restaurace 420. Špičkovou gastronomii můžete zakončit dezertem, které se podávají za shodnou cenu 210 korun.

Dát si můžete například dezert s názvem Sladká brambora, což je jemný batátový krém s pekanovou sušenkou, tymiánovým karamelem, šalotkovou marmeládou a zmrzlinou s rebarborovou zálivkou.

Nabízí se též rakvička bez šlehačky (křupavá rakvička, brusinková marmeláda, nugátový krém, točená zmrzlina z pečeného droždí, jedlá hlína s pískem). Anebo ochutnejte Ktowický doutník (katowická rurka plněná čokoládovou šlehačkou, višňový džem, zmrzlina z pečené smetany, zálivka z růžového pepře a višňová granita, popel). Případně lze zvolit vlastní sorbety za 190 korun.