Danuše Nerudová bude kandidovat za STAN do Evropského parlamentu. Foto: FB

STAN ulovil Nerudovou! Za starosty kandiduje do Evropského parlamentu

Danuše Nerudová, která neúspěšně kandidovala na post prezidentky, přijala nabídku hnutí STAN a bude za starosty kandidovat do Evropského parlamentu.

Českou republiku příští rok čekají volby do Evropského parlamentu. A strany se již intenzivně snaží ulovit osobnosti, které mají šanci zabodovat u voličů, kterých k těmto volbám chodí tradičně poměrně málo, přestože mají vliv na budoucnost naší země i Evropy.

„Cítím zodpovědnost vůči vám všem, kteří jste mi dali svůj hlas v prezidentské volbě a chtěli jste změnu. Společně jsme vyvolali nevídanou vlnu nadšení a ve druhém kole jsme bezprecedentní podporou dosáhli, že Andrej Babiš nebyl zvolen prezidentem,“ uvedla dnes Danuše Nerudová.

V prezidentských volbách měla Nerudová přes 777 tisíc hlasů

Naznačila tak, že se dál hodlá vyhrazovat hlavně proti Andreji Babišovi, nedávno navíc natočila video, kde na reaguje na Babišovo video, které se týkalo chystaného nařízení Evropské unie, že víčka nepůjdou oddělovat od pet lahví. Babiš jí tak nejspíš stále leží v žaludku.

V prvním kole prezidentských voleb získala 777 080, tedy 3,92 procenta hlasů, na druhé kolo voleb to ovšem nestačilo. V něm podpořila generála Petra Pavla, který porazil předsedu ANO, expremiéra Andreje Babiše.

„Populisté se ale nevzdávají a chtějí si opět podmanit naši zemi za každou cenu. Kvůli našim dětem jim to nesmíme dovolit. Je čas je znovu zastavit. My jsme součástí Evropy a její úspěch je i naším úspěchem,“ nabádá předvolební rétorikou Nerudová.

Rakušan: Nebudeme z EU dělat strašáka

“Oceňuji, že profesorka chce pomoct spojovat liberální proevropské demokratické síly. Její rozhodnutí ucházet se o nominaci na kandidátku STAN mě osobně moc těší. Může nám pomoct vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku lidí, kteří mají ambici spoluurčovat budoucnost Evropy, ne si přihrávat “malou domů” nebo si z EU udělat strašáka pro sbírání falešně národoveckých bodů,” uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Nerudová tvrdí, že vždy hájila západní a proevropské směřování a demokratické hodnoty. „Bránila jsem naději na lepší a spravedlivější budoucnost pro každého, a upozorňovala na populisty, kteří se ji našim dětem snaží ukrást. A budu i nadále. Vím, že nás čeká hodně práce, několik náročných výzev a těžkých zkoušek, ale vaše kreativita, šikovnost i touha po změně mi dávají naději, že to společně zvládneme,“ míní Danuše Nerudová.

Zároveň ale dodala, že Evropská unie podle ní není ideální. Je prý ale na čase přestat jen odmítat věci co nechceme, a jasně a nahlas říct, jako Evropskou unii chceme. Společně přispět k rozvoji Evropy novými myšlenkami, které budou respektovat potřeby a zájmy všech našich občanů.

„Mám jasnou vizi, jakou Evropskou unii a naši zemi chci. Chci zemi, kde zvládneme velké výzvy. Ať už jde o smysluplné zvládnutí klimatické změny, reformu vzdělávacího systému či přeměnu naší země v moderní ekonomiku, která bude stát na inovacích, moderních technologiích a dá šanci uspět českým firmám, podnikatelům i zaměstnancům. Chci zemi, která pochopí a využije výhody členství v Evropské unii naplno,“ tvrdí Nerudová.

Zrůda, hyena! Rakušan a Okamura si nadávají kvůli ukrajinským násilníkům