Volby do Evropského parlamentu. Ilustrační foto: Wikimedia

Eurovolby 2024: Češi odvolili, ale na výsledky voleb si počkají. Jak dopadla referenda?

Volební místnosti v České republice se uzavřely. Na výsledky voleb do Evropského parlamentu si ale Češi ještě počkají. Český statistický úřad je může zveřejnit až v neděli ve 23 hodin.

Ačkoli eurovolby skončily v České republice v sobotu ve 14 hodin a již k večeru byly výsledky sečtené, Český statistický úřad je zatím nesmí zveřejnit. Učinit tak může až po konci voleb v posledním členském státě, aby nemohlo docházet k přeshraničnímu ovlivňování nálady voličů.

Jako poslední uzavře volební místnosti Itálie v neděli ve 23 hodin, následně budou zveřejněny kompletní výsledky za celou Českou republiku i s rozdělením na jednotlivé okresy a obce. Celkem bude za Českou republiku zvoleno 21 nových europoslanců.

Eurovolby: Volební účast je vyšší

Je téměř jisté, že se do parlamentu dostanou lídři kandidátek – SPOLU, ANO, SPD a nejspíše i některých dalších stran. S ohledem na obrovské množství kandidátek je ale téměř jisté, že velká část hlasů propadne, protože jejich kandidáti se do evropského parlamentu nedostanou.

Už teď je však podle odhadů jisté, že účast ve volbách bude podstatně vyšší než před čtyřmi roky a může se překvapivě pohybovat kolem 30 procent. Je teď otázkou, zda přišlo více zastánců tradiční stávající politiky, nebo těch, kteří chtějí razantní změnu, například odklon od Green Dealu.

Konala se i místní referenda

Už v sobotu v podvečer ovšem budou známé výsledky referend, která se konala v deseti českých obcích současně s eurovolbami. Týkala se místních témat, jako například v Dolní Lutyni, zda lidé chtějí výstavbu průmyslové zóny, respektive továrnu na výrobu baterií do elektromobilů. Pokud má být referendum pro obec závazné, musí se ho zúčastnilo aspoň 35 procent oprávněných voličů a jedna z variant musí dostat nadpoloviční počet hlasů.

Jisté už například je, že obyvatelé obce Vřesina na Opavsku v referendu odmítli plánovaný projekt fotovoltaické elektrárny nedaleko obce. Rozhodnuto je také v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, kde obyvatelé v platném referendu odmítli prodej pozemků v oblasti Vazačka za účelem rozšíření průmyslové zóny.

Rovněž obyvatelé Dolní Lutyně na Karvinsku v referendu odmítli stavbu továrny na výrobu baterií do automobilů. Hlasováním pověřili vedení obce, aby záměru co nejvíce bránilo. Proti továrně byla většina hlasujících.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *