David K. vraždil na Filozofické fakultě v Praze. Foto: PČR

Vrah masakr na fakultě měsíce plánoval, chtěl odpálit i dům rodičů

Policejní vyšetřování postupně rozkrývá, jak moc bestiální vrah David Kozák útok na Filozofické fakultě v Praze plánoval. Do povětří chtěl vyhodit i dům vlastních rodičů.

Co už o hrozném neštěstí na Filozofické fakultě v Praze víme? Co je zač vrah David Kozák?

Zatímco většina Čechů se po celý rok snažila pracovat, studovat, prostě spokojeně žít, v hlavě jednoho se rodil ďábelský plán. Ten se mu bohužel podařilo ve čtvrtek odpoledne dokonat.

24letý Davik Kozák z Hostouně na Kladensku byl zamlklý kluk, který se ale normálně bavil s holkama, byl z dobře situované rodiny, jeho maminka je projektantka, která dokonce navrhla jejich rodinný dům v Hostouni.

Proč zrovna David byl ve svých 24 letech tak nešťastný, nebo rozzuřený, případně nějak postižený, že se rozhodl pracovat na nechutném plánu zabít co nejvíce lidí? Absolvoval výcvik pro držitele střelných zbraní, který se navíc snažil urychlit. Na jaře si pořídil hned několik dlouhých střelných zbraní.

Kde vzal peníze na zbraně a výcvik?

A vyvstává otázka, kde na to vzal? Dokázal oklamat rodiče, že chce výcvik absolvovat na svou ochranu, případně, že chce střílet sportovně? Takový výcvik přece stojí tisíce, stejně jako profesionální zbraně, kterými disponoval. Měl tak dobrou brigádu, nebo to někdo zaplatil?

Když už všechno zařídil, bylo třeba zbraně nějak dopravit autobusem do Prahy. Podle svědků nápadně často jezdil do školy s kytarou. Zbraně pak ukryl v budově Filozofické fakulty v Praze na náměstí Jana Palacha. A vyvstává další otázka, proč zrovna tam? Fakulta má několik budov.

Myslel vrah tak dalece, že útok naplánoval na čas, kdy měl mít podle rozvrhu hodinu v druhé budově v Celetné ulici? Tušil, že ho policie bude hledat právě tam podle rozvrhu?

Zkoušel si střelbu v Klánovickém lese

Bylo myšlení vraha natolik zrůdné, že svůj čin záměrně naplánoval do týdne před Vánoci, chtěl církevní svátky zkazit celé zemi, celému světu? Měl tak zrůdné myšlenky, že se rozhodl, že si střelbu na skutečné lidi z dlouhých zbraní nejprve vyzkouší?

Odjel proto minulý čtvrtek do Klánovického lesa, kde zastřelil 32letého tatínka a jeho dvouměsíční dcerku? S případem ho spojuje náboj vystřelený z jeho zbraně.

Rodinný dům jako výbušná past

Týden po zrůdné vraždě, při které navždy učinil nešťastnou rodinu z Klánovic, se rozhodl odjet do Prahy znovu vraždit. Ještě před tím ale zastřelil svého vlastního otce. Následně v domě nachystal doslova výbušnou past.

Policisté a hasiči v domě ucítili zápach plynu a záhy našli něco, co připomínalo nástražný výbušný systém. „V domě byly umístěny plynové lahve a nacházel se tam nástražný výbušný systém,“ potvrdil Novinkám policejní mluvčí Jan Daněk.

Kromě plynových lahví měl v domě vrah rozmístit také kanystry s benzínem či fén s časovačem, který se měl spustit v určitý čas. Spolu s puštěným plynem mohl hrozit výbuch. Zda by takto nastavená past mohla vybuchnout, bude policie zjišťovat. „Na místě zasahoval policejní pyrotechnik, který celý systém odpojil a zajistil,“ doplnil Daněk.

Poslal SMS a jel vraždit

To už ale pachatel řádil na Filozofické fakultě na náměstí Jana Palacha. Ještě před tím vlastní matce poslal SMS, že jede spáchat sebevraždu. Dobře věděl, že hrůzný čin, který naplánoval nepřežije – ať již rukou vlastní, nebo policie.

Matka pak zalarmovala policii, která ačkoli se snažila, tak nemá věšteckou kouli a řídila se rozvrhem Davida Kozáka. Budovu na náměstí Jana Palacha jen zkontrolovala a odjela do Celetné ulice, kde se měl nacházet.

Bohužel vrah jako by čekal, až hlídka odjede do druhé budovy, kterou policie začala vyklízet, následně popadl zbraň a zahájil hrůzný masakr, při kterém zabil 14 lidí a další desítky vážně zranil.

21. prosinec a čas 14.59 se navždy zapíše do nejčernější historie České republiky.

Jako v Americe: Policie zveřejnila video ze zásahu na fakultě