Tragický požár v Zaječově na Berounsku. Foto: HZS STC

Tragický požár rodinného domu na Berounsku. Uvnitř našli mrtvého člověka a psa

Neštěstí se odehrálo v noci na sobotu v Zaječově na Berounsku. Rodinný dům se tam ocitl v plamenech, hasiči uvnitř našli mrtvého člověka, další utrpěl zranění.

Hasiči po příjezdu na místo hlásili požár dvoupodlažního domu v plném rozsahu. Mimo dům byla jedna osoba, kterou hasiči předali do péče zdravotnické záchranné službě a následně byla transportována do nemocnice.

Tragická ztráta

Kromě vlastního zranění se bude muset vyrovnat s tragickou ztrátou člena rodiny. „Při průzkumu domu byla v horním patře nalezena další osoba, která byla bez známek života. Lékař zdravotnické záchranné služby potvrdil její úmrtí. V objektu byl později také nalezen uhynulý pes,“ uvedla mluvčí HZS Středočeského kraje Veronika Švorcová Mocová.

Požár vznikl v jedné obytné místnosti v přízemí, odkud se rozšířil nahoru nejen po schodišti, ale také přes strop, který byl vyplněn hořlavým materiálem. Postupně tak byly zasaženy veškeré hořlavé stavební konstrukce objektu.

„Z tohoto důvodu velitel zásahu vyhlásil druhý poplachový stupeň a povolal na místo další posilové jednotky,“ uvedla mluvčí hasičů. Až pop hodinách náročné práce pár minut před půl šestou hodinou ranní velitel zásahu oznámil, že požár je lokalizovaný a bude probíhat dohašování skrytých ohnisek.

Pes benzín ani jiny podpalovač nenašel

„V devět hodin začalo došetřování příčin vzniku požáru ve spolupráci s kriminální policií. Na místo byl povolán i kynolog se psem na vyhledávání urychlovačů hoření. Pes tyto akceleranty na místě požáru nepotvrdil,“ uvedla Veronika Švorcová Mocová. Objasnění příčiny je tak předmětem dalšího vyšetřování. Vyšetřovatel hasičů vyčíslil škodu na tři miliony korun, uchráněné hodnoty odhadl na jeden milion.

V průběhu zásahu se na místo dostavil zástupce obce, který vzhledem k náročnosti hasebních prací přivezl pro zasahující hasiče nápoje.