Požár dřevěné restaurace u kempu Trhovky u Orlické přehrady. Foto: HZS

FOTO: U kempu Trhovky u Orlické přehrady shořela dřevěná restaurace

Rozsáhlý požár zničil dřevěnou budovu u oblíbeného kempu Trhovky u Orlické přehrady. Provoz kempu pro návštěvníky ale není podle informací ČRzpráv nijak omezen.

Požár byl nahlášen kolem půl sedmé ráno na tísňovou linku středočeských hasičů. Hořelo v dřevěné budově bývalé restaurace v rekreační oblasti Trhovky u obce Klenovice, která spadá pod Milešov v okrese Příbram.

Na místo hned vyrazily jednotky z centrální hasičské stanice Příbram a z hasičské stanice Sedlčany i jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Klučenice, Krásná Hora nad Vltavou a Solenice.

Plameny už ale stačily zasáhnout celou rozsáhlou přízemní restauraci a začaly ohrožovat další objekty v kempu, především karavany a chatky. Operační důstojní překlasifikoval požár na druhý poplachový stupeň a na místo vyslal ještě dobrovolné jednotky obcí Bohostice, Dolní Hbity a Kamýk nad Vltavou. Celkem tak bylo k dispozici pro zásah osm cisternových automobilových stříkaček a jeden automobilový žebřík.

Dva lidé se nadýchali kouře

Po příjezdu první jednotky bylo upřesněno, že požárem byl zcela zasažen komplex několika na sebe navazujících dřevěných budov o přibližném půdorysu 20×50 metrů včetně přilehlých pergol a také jeden karavan.

„Na místě byly dvě zraněné osoby, které se před příjezdem jednotek snažily hasit požár ručními hasicími přístroji, a nadýchaly se zplodin hoření. Posádka zdravotnické záchranné služby oba civilisty prohlédla a následně je převezla do příbramské nemocnice k dalšímu ošetření,“ uvedl Ladislav Holomčik z HZS Středočeského kraje.

Během dne bude pokračovat vyšetřování příčiny vzniku požáru. Vyšetřovatel HZS Středočeského kraje požádal o spolupráci policejního kynologa se psem vycvičeným na vyhledávání urychlovačů hoření. „Jako možnou příčinu požáru zatím vyšetřovatel nevyloučil cizí zavinění nebo nedbalost,“ řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Přímé škody podle jeho slov určitě přesáhnou milion korun, budou upřesněny později. Kromě bývalé restaurace shořel i jeden karavan, další byl požárem poškozen. Škoda vznikla také na jedné chatce, dvě v nejbližším okolí se hasičům podařilo uchránit.

„Provoz kempu není nijak omezen, fungujeme v běžném provozu, zajištěny jsou všechny služby, požár se týkal nepoužívaných objektů mimo náš areál,“ sdělila provozní kempu Trhovky.

Jen za sobotu hasiči v Česku kvůli suchu evidují přes 140 požárů.