Prezident Petr Pavel přijal na hradě ukrajinskou dívku. Foto: twitter Petra Pavla

Prezident přijal na hradě ukrajinskou dívku, na kterou plivli spolužáci

Český prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě ukrajinskou dívku, na kterou její spolužáci plivli a nadávali jí.

Na incident upozornilo video, které ukazuje, jak spolužáci dívce nadávají a dokonce na ní plivli. To vše jen proto, že utekla před válkou z Ukrajiny.

Incident rozpoutal celospolečenskou diskuzi, reagovali na něj i politici. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to označil za „plivnutí do tváře celé naší civilizaci“. „Děti jen přebírají naše vzorce chování. A názorně ukazují, jak jsou ty vzorce někdy kruté a hloupé,“ napsal ministr Rakušan.

Po zveřejnění videa dívce a její rodině ihned nabídli pomoc právníci a situaci se čelem postavila i škola, kam dívka chodí. Za přítomnosti rodičů se jí spolužáci omluvili.

Tuto sobotu pak děvče přijal dokonce i prezident Petr Pavel na Pražském hradě. „Odsuzuji šikanu, ponižování a násilí ve školách obecně. A v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi a přátele kvůli válce a kterému jsme nabídli bezpečné útočiště, je to zvlášť ostudné,“ uvedl prezident Pavel.

Šrámy na duši zůstanou

Zároveň ocenil reakci školy a rodičů i to, že došlo k omluvě. „Šrámy na duši ale zůstanou,“ dodal prezident.

I na to ihned reagovaly známé osobnosti. „Moc dobře, že jste se tomu věnoval. Za nás všechny, kteří smýšlíme tak, jak jste to vyjádřil, děkuju,“ napsal například textař Michal Horáček.

Ovšem ne všechny reakce byly pozitivní. „Kdybyste se raději staral o naše děti, které jsou upozaďovány na úkor Ukrajinských. To budou šrámy. Ukrajinci odejdou, ale naše děti zůstanou,“ napsala například Radka Urbánková.