Útok žraloka. Foto: Pixbay

VIDEO: Češi se bojí do dovolenkového ráje kvůli útokům žraloka

Češi se tolik těšili na letní dovolenou v Egyptě. Kvůli nedávnému útoku žraloka teď ale mají strach.

V egyptské Hurghadě už úřady otevřely pobřeží poblíž místního mezinárodního letiště, kde žralok ve čtvrtek zabil mladého ruského turistu. Před zraky jeho přítelkyně a rodičů jej roztrhala březí samice asi sedm metrů od břehu, když si byl zaplavat.

Neštěstí se stalo u pláže Dream beach, úřady následně uzavřely 70 kilometrů pobřeží a turisté se tak nemohli koupat, platil absolutní zákaz vstupu do moře.

Včera ovšem rybáři útočícího žraloka vylovili a zabili. Podívejte se na vyloveného žraloka ve videu. V neděli pak úřady pobřeží otevřely, turisté se ale mohou koupat nejvýše v lagunách, nebo jen jednotky metrů od moře.

V Egyptě již vylovili a zabili žraloka, který zabil turistu. Video: FB

Turisté teď řeší, zda provozovatelé hotelů dostatečně dbají na bezpečnost. Mnozí deklarují, že moře u pláží chrání sítě proti žralokům, ukazuje se ale, že to zdaleka není pravda.

Mnozí lidé kvůli tomu teď mají strach na dovolenou odjet. „Je to už několikátý útok, přestávám věřit, že je to bezpečná oblast,“ shodují se Češi na sociálních sítích.

V roce 2018 dokonce žralok zabil českého turistu poblíž hotelu Calimera Habiba Beach Resort v Mrasa Alam. „Je to čím dál častěji, už bych do moře nevlezl,“ přidává se další český turista.

Spekuluje se nad tím, že žraloci se k pobřeží přibližují kvůli tomu, že plujících lodí jsou vyhazovány zbytky jídla, navíc je období jejich páření.

Egypt je přitom oblíbenou destinací českých turistů, letadlem se tam dostanou za zhruba 4 hodiny a hotely nabízí skvělý all inclusive servis. Hlavním lákadlem je ale čisté moře s barevnými rybami a šnorchlování u korálů. „Nezbývá než být jen těsně u pláže, nebo si vybírat hotely s velkými bazény,“ dodávají turisté.

Budou teď lidé zájezdy rušit, nebo méně kupovat? To ukáže čas…