Zachráněný řidič Jan Leopold Blaškovan. Foto: PČR

Řidiče postihlo náhlé krvácení, pomohl mu až policista

Při jízdě autem postihlo krvácení z žaludku, zastavil u lesa. Kolem zhrouceného muže projelo několik řidičů, ale nikdo nezastavil. Až na policistu…

Stalo se to už v neděli 14. května, až teď se ale policie odvážila případ zveřejnit, když je jasné, že má dobrý konec. Tehdejší neděli kolem desáté hodiny dopoledne projížděl z Chrastavy na Machnín 69letý řidič Jan Leopold Blaškovan z Liberce. Při řízení se mu náhle přitížilo, a proto zastavil na nejbližším možném místě v lesním úseku zhruba dvě stě metrů od tamní obalovny.

„Z auta ještě dokázal vystoupit, ale potom ho náhlé zhoršení zdravotního stavu ochromilo natolik, že se nemohl hýbat a jen se sesunul na kapotu auta, o kterou se z posledních sil opíral,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Muže podle ní postihlo ho krvácení z křečových žil v žaludku a tento stav ho doslova paralizoval. Ačkoliv po silnici projelo několik řidičů, nemohl jim ani máváním nebo jinou gestikulací dát najevo, že potřebuje pomoc.

Bylo to minutu po dvanácté

Ta ale nakonec přeci jenom přišla, a to od policisty z libereckého krajského ředitelství, který tudy ve svém osobním volnu náhodou projížděl a jako jediný u muže zastavil. Všiml si především jeho nepřirozeného postoje u auta, a proto chtěl zjistit, co se stalo.

Okamžitě přivolal Zdravotnickou záchrannou službu a tím mu zachránil život. Sanita s posádkou byla u pacienta do sedmi minut a lékař ho po převozu do liberecké nemocnice umístil na jednotku intenzivní péče.

„Z nemocničního zařízení ho domů propustili po dvou týdnech. Jeho ošetřující lékař k tomu řekl, že mu náš kolega přivolal sanitu doslova minutu po dvanácté,“ uvedla Baláková.