Charles Michel, předseda Evropské rady.

Orbán souhlasil: Evropské země včetně Česka pošlou na Ukrajinu 50 miliard eur!

Země Evropské unie včetně České republiky pošlou obrovský balík peněz na Ukrajinu. Maďarský premiér Viktor Orbán se nechal přesvědčit.

Předsedové vlád včetně českého premiéra Petra Fialy dnes přesvědčili maďarského premiéra Viktora Orbána, aby souhlasil s masivní finanční podporou pro Ukrajinu. Do Kyjeva státy včetně České republiky pošlou dohromady 50 miliard eur, což je v přepočtu jeden a čtvrt bilionu korun!

„Máme dohodu. Všech 27 lídrů se shodlo na uvolnění 50 miliard eur z rozpočtu Evropské unie. Zajistí se tak dlouhodobé a předvídatelné financování ukrajinských institucí,“ řekl předseda Evropské rady Michael Charles.

Ještě ve čtvrtek ráno nebylo jasné, zda se podaří shodu v Evropské radě najít, proti se stavělo právě Maďarsko v čele s Viktorem Orbánem. „Ukázali jsme, že v klíčových věcech se dokážeme dohodnout a dokážeme se nadále shodnou i na podpoře Ukrajiny a finančních garancích pomoci Ukrajině,“ řekl český premiér Petr Fiala.

Balík peněz bude vyplácen ve čtyřletém období, přičemž v jeho polovině bude možné požádat o jeho revizi. „Evropská unie prokázala, že její slovo platí a že její sliby jsou v zájmu celé Evropy,“ řekl ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj.