Vydavatelství MAFRA sídlí na pražském Andělu. Zdroj: Mafra

MAFRA, tedy MF DNES, iDnes, Lidové noviny i Impuls od dnes patří skupině Kaprain

Skupina Kaprain dnes definitivně dokončila převzetí vydavatelství MAFRA ze skupiny Agrofert. MF DNES, iDnes, Lidové noviny i rádio Impuls tak už mají nového majitele.

Antimonopolní úřady v České republice, na Slovensku, v Německu, Rakousku a Turecku potvrdily bezproblémovost nákupu společností Synthesia, Mafra a Londa. Skupina Kaprain se tak od 1. února stává jejich stoprocentním vlastníkem.

Nad vydavatelstvím tak přestal mít jakýkoli vliv expremiér Andrej Babiš, který kvůli zákonu zaparkoval celou skupinu Agrofert do svěřenského fondu. Nicméně byl stále považován za člověka, který má na celý koncern vliv.

„Akvizicí pardubické Synthesie rozvíjíme naše dosavadní působení na evropském trhu speciální chemie a stáváme se jedním z nejdůležitějších hráčů v regionu,“ přibližuje majitel skupiny Kaprain Karel Pražák a dodává: „Nákupem společností Mafra a Londa pak vstupujeme do zcela nové oblasti a příprava strategie dalšího rozvoje těchto společností nám potrvá o něco déle.“

Média jako jeden z pilířů skupiny Kaprain

Kaprain kupuje celou skupinu společností Mafra a Londa, pod které spadají nejen média (deníky, online média, rádia a TV), ale také tiskárna či společnost TicketPortal.

„Vzhledem k tomu, že se pro skupinu Kaprain jedná o první akvizici v mediální oblasti, detailní zorientování se a následná příprava strategie dalšího rozvoje těchto společností zaberou několik měsíců,“ informovala společnost Kaprain.

Speciální chemie i aplikovaný výzkum

Podstatnějších je však pro skupinu Kaprain nákup Synthesie. Výrazně tím rozšiřuje svou chemickou divizi. Tu tvoří společnost Spolchemie, která patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici v segmentu nátěrových hmot, a tradiční slovenská chemička Fortischem. Všechny tři zmíněné chemické společnosti zaměstnávají téměř 3500 lidí a dosahují obratu téměř 20 miliard korun, z čehož jde drtivá většina na export.

Výrazným přínosem pak bude spolupráce na poli aplikovaného výzkumu a modernizace.

„Ústecká Spolchemie i pardubická Synthesia mají skvělé výzkumné ústavy. Jsme přesvědčeni, že jejich vzájemná spolupráce výrazně posílí budoucí rozvoj obou společností. Výrazně snadněji pak společně zvládneme i proces dekarbonizace vlastních podnikových energetik a získané areály nám umožní případnou výstavbu nových provozů v rámci speciální chemie,“ vysvětluje ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna.

Transakci hodnotilo pět antimonopolních úřadů

Především s ohledem na mezinárodní působnost chemických závodů Synthesia posuzovaly celou transakci antimonopolní úřady hned 5 zemí – České republiky, Slovenska, Německa, Rakouska a Turecka. Ty ve svých šetřeních potvrdily bezproblémovost celé transakce. Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže navíc řešil námitku kvůli trhu s nitrocelulózou. Tuto námitku úřad shledal jako neopodstatněnou.

Potvrzeno! Prodej Mafry je hotový, koupí ji miliardář Pražák