Napadená Ukrajinka skončila v nemocnici. Foto: Lilia K.

Muž zbil dvě Ukrajinky. Je to hnus reaguje ministr vnitra Rakušan

Politici ostře reagují na napadení dvou Ukrajinek v Plasích na Plzeňsku. Muž měl u žen zastavit autem, zeptat se jich, zda jsou z Ukrajiny a pak je fyzicky napadnout.

Ženy podle jejich verze seděly v neděli na chodníku a jen si povídaly poté, co vyrazily s dětmi na prolézačky. V tu chvíli u nich autem přibrzdil muž ve Škodě Octavii s přívěsným vozíkem a zeptal se žen, zda jsou z Ukrajiny. Obě přikývly, že ano.

Muž následně odstavil auto, nechal jej nastartované a vyrazil za nimi, začal jim sprostě nadávat a pak ženy brutálně napadal. „Nejdříve jsem dostala tři rány pěstí do tváře. Potom mě začal tahat za vlasy, abych vstala. Vzápětí se vrhl na Lily,“ líčila Tetiana další sled událostí pro server Novinky.

Místu později přišly dvě dívky a mladík, kteří zavolali policii a záchranku. Podle policejní mluvčí Evy Červenkové policie případ důkladně prověřuje. Samy ženy uvádí, že rozhodně žádný konflikt nevyprovokovaly.

Na událost už reagují i čeští politici. „Surově napadnout ženu je hnus. Napadnout ji jen kvůli její národnosti je absolutní hnus. Tyhle činy jsou výsledkem nenávistných výroků na adresu Ukrajinců, podobně jako šíření nenávisti vůči muslimům “stvořilo” teroristu Baldu. Politická odpovědnost padá na ty, kdo ty nenávistné výroky šíří. Policie nebude tolerovat ani ty výroky, ani ty činy,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Pomoc Ukrajině a Ukrajincům je podle něho v našem bytostném národním zájmu. „Vyvolávání závistí a nenávisti vůči Ukrajincům je naopak proti našemu národnímu zájmu. Rozděluje to naši společnost a v důsledku vede k násilí, jehož jsme teď byli svědky. Nepodporujte závist a nenávist,“ dodal Rakušan.