Zemřel diplomat Martin Povejšil. Foto: MZV

Prezidenta Pavla zasáhlo úmrtí předního českého diplomata Martina Povejšila

Zemřel vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální, několikanásobný velvyslanec a legenda české diplomacie Martin Povejšil. Politici mu vyjadřují upřímnou soustrast.

Martin Povejšil zemřel ve veku 62 let v pondělí 7. srpna 2023. „S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí jednoho z nejlepších diplomatů, kterého naše země kdy měla, Martina Povejšila. Martin byl pro mě nejen váženým kolegou, ale i vzorem, od kterého jsem se každý den učil a naslouchal mu,“ reagoval ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Vážil jsem si ho pro jeho upřímnost, rozvahu i rozhodnost. Pro českou diplomacii odvedl obrovský kus práce na poli bezpečnosti, v NATO, v EU, ve Španělsku a Chile. Myslím teď především na jeho rodinu, která mu byla při jeho práci pro Českou republiku oporou,“ dodal ministr Lipavský.

Velká rána je to také podle zjištění ČRzprávy.cz pro prezidenta Petra Pavla. „Odchodu Martina Povejšila je mi moc líto. Znal jsem ho dlouhé roky jako skvělého profesionála a hlavně člověka. Bude nám chybět. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ sdělil český prezident.

Martin Povejšil se zásadním způsobem zasloužil o českou diplomacii. Od svého nástupu na Ministerstvo zahraničních věcí v roce 1990 se díky své neúnavné práci pro náš stát a jeho ukotvení mezi svobodnými demokratickými západními zeměmi stal legendou a ztělesněním těch nejlepších vlastností české diplomacie.

Neocenitelný byl jeho odborný přínos pro naši integraci do NATO i Evropské unie a utváření a prosazování české zahraniční a bezpečnostní politiky. Jeho hluboký vhled do mezinárodních vztahů, způsob myšlení o zájmech České republiky a způsob práce byl inspirací pro několik generací českých diplomatů. Do posledních chvil aktivně pracoval ve prospěch naší diplomacie a České republiky.

Martin Povejšil působil jako velvyslanec v Chile mezi lety 1994 až 1998, mezi roky 1998 až 2000 byl vrchním ředitelem evropské sekce na MZV, v letech 2000 až 2004 působil jako velvyslanec ve Španělsku a Andoře, od roku 2004 do roku 2005 byl vrchním ředitelem evropské sekce MZV, mezi roky 2005 až 2009 pak vrchním ředitelem bezpečnostní a multilaterální sekce. Od roku 2009 do roku 2012 byl velvyslancem ČR při NATO, mezi roky 2012 až 2018 velvyslancem ČR při EU, stálým představitelem ČR v COREPER II. Od roku 2018 do současnosti působil jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální. Martin Povejšil byl držitelem medaile Za zásluhy o diplomacii a Ceny Bezpečnostní rady státu.