Řidiči si benzín tankují i do kanystrů do zásoby. Foto: CRzpravy.cz

Nejlevnější benzínka ONO dnes zdražila, lidé tankují i do kanystrů

Zásoby benzínu za stávající ceny si dělají mnozí čeští motoristé. Ceny ropy stoupají a s ní i ceny benzínu, dnes zdražila i nejlevnější síť čerpacích stanic Tank ONO.

I síť čerpacích stanic Tank ONO, která se dlouhodobě snaží udržovat ceny benzínu co nejníže, dnes zdražila benzín o rovných 60 haléřů. Zatímco ještě ve čtvrtek vyšel litr Naturalu 95 na 37,90, dnes už jej řidiči pořídí za 38,50 Kč. To je na plné plné 50litrové nádrži rozdíl 30 korun.

„Je to sice pár korun, ale když jezdíte často, už se to projeví, navíc benzín poslední týdny zdražuje průběžně,“ zlobil se jeden ze zákazníků čerpací stanice na Královehradecku. „Chtěl jsem natankovat ještě levněji, ale nestihl to, už zdražili,“ dodal.

A to ještě nutno dodat, že ONO patří mezi nejlevnější. Řada jiných benzínek prodává Natural už několik týdnů přes 40 korun za litr.

Mnohé řidiče rozčiluje, že někteří šoféři před nimi „syslí“ a ve velkém tankují zásoby do kanystrů. „Teď tady byl pán a tankoval do nádrže a do pěti kanystrů, pak jsou tady fronty na 20 minut,“ zlobil se v pátek odpoledne zákazník na Tank ONO nedaleko Mladé Boleslavi.

Řidiči se bojí, že cena benzínu dál poroste spolu s tím, jak na světových trzích rostou ceny ropy.

Ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda už na koncem července odhadoval, že benzín do konce září zdraží až o tři koruny za litr kvůli stoupajícím cenám ropy. Poprvé palivo zdražilo od 1. srpna, kdy vláda vrátila na původní výši spotřební daň z nafty, většina benzínek spolu s dieselem ale zdražila i benzín. Od té doby ceny průběžně mírně rostou.

Průměrná cena benzinu se tento týden pohybovala na hodnotě 39,53 koruny za litr. Nafta je o 33 haléřů dražší, v průměru stojí jeden litr 37,79 koruny.

Nafta i benzín v Česku skokově zdraží, ceny paliva už pomalu rostou