Na Pražském Majálesu zasahovala policie na koních.

VIDEO: Pražský Majáles skončil útokem! Rozzuřený dav demoloval stánek, zasahovala policie

Černou kaňkou skončil Pražský Majáles, který se konal v sobotu na letišti v Letňanech. Několik návštěvníků zaútočilo na pořadatele kvůli výkupu vratných kelímků.

Majáles Praha se po celou sobotu nesl v příjemném duchu, desítky hvězdných hostů, tisíce spokojených návštěvníků, dobré počasí. Jednu velkou kaňku, která na konci festivalu vyvrcholila incidentem ale přece jen měl.

Velkou část majálesu byl problém s vratnými kelímky. Ty jsou vydávány při koupi piva a dalšího pití oproti vratné záloze. Jenže už odpoledne začaly kelímky docházet, protože někteří lidé je nevrací hned a navíc výkup byl podle návštěvníků festivalu možný až po 19. hodině.

Majáles Praha: Došly peníze na vracení záloh za kelímky

Další problém se objevil po skončení akce, kdy lidé začali hromadně kelímky vracet, aby si vyzvedli zálohu. Jenže na stánku došla hotovost. „Na vrácení zálohy za kelímek čekalo asi 500 lidí, z nich ale bylo nemálo těch, kteří na festivalu sbírají kelímky ostatním a poté si jdou s horou 10 až 20 kelímků pro takzvaně vydělané peníze,“ uvedl za pořadatele Michal Šamánek.

Naštvaní lidé podle něho rozpoutali agresivní útok jak na stánek, tak na personál. Převraceli stoly, rozházeli bedny s kelímky a davově křičeli: „Zloději, zloději…“ Sami účastníci tvrdí, že jim bylo řečeno, že peníze došly a tak se cítili okradení a museli na to reagovat.

Protože situace byla vyhrocená, přivolali organizátoři policii, která dorazila včetně těžkooděnců a policistů na koních, aby situaci uklidnila. Proti rozvášněnému davu posilněnému alkoholem to ale nebylo jednoduché.

„Zabralo nám přitom pouhých dvacet minut, než jsme dodali na stánek další hotovost, útok ale přišel takřka okamžitě,“ tvrdí pořadatel Šamánek.

Lidé se začali bouřit poté, co se rozkřiklo, svých 70 korun za kelímek nedostanou, což ovšem nebyla pravda. Proč peníze na stánku došly pořadatelé ještě řeší, k poměru na počet vydaných kelímků jich totiž měl být dostatek. Způsobeno to mohlo být častějšími platbami kartou, kdy hotovosti bylo méně než vydaných kelímků.

Někteří účastníci ale po pořadatelích začali házet předměty a kelímky, někteří i demolovali stánek, převraceli bedny s kelímky a házeli je na obsluhu. Podívejte se na video, jak to na místě vypadalo.

VIDEO: Incident na Pražském Majálesu

FOTO, VIDEO: Na Pražský Majáles přišly tisíce lidí, vystoupila i Ewa Farna

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *