Hasiči v sobotu večer v Praze odstraňovali popadané stromy. Foto: HZS Praha

Českem se ženou bouřky, zatopily ulice, kácí stromy, zastavily vlaky

Do západních Čech již dorazily silné bouřky, během sobotního večera budou postupovat Českou republikou. Bouřky přerušily provoz vlaků, zatopily ulice a kácí stromy.

Českou republikou v sobotu večer postupují bouřky od západu, postupně se rozšíří do celé země. Největší potíže byly zatím během večera v západních Čechách a také v okolí Prahy. Jihočeští hasiči vyjížděli k extrémnímu množství událostí.

“Evidujeme v tuto chvíli pět stovek výjezdů. Přibližně 300 na Českobudějovicku. Bouřka území Jihočeského kraje již pravděpodobně opustila. Události na naše operační středisko již nepřichází v takovém množství jako za poslední dvě hodiny,” informovali hasiči z HZS Jihočeského kraje.

“Čerpáme sklepy, pročišťujeme kanály. Na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku převážně odklízíme popadané stromy,” dodali hasiči.

Smůlu měli také diváci oblíbeného venkovního otáčivého hlediště Jihočeského divadla v Českém Krumlově, kam se sjíždí stovky lidí z celé země. Představení muselo být kvůli bouři zrušeno. “Vážení a milí diváci, je nám líto, ale z důvodu bouřky a jejích následků v Českém Krumlově a na Otáčivém hledišti bylo představení Mesiáš v sobotu 26.8. zrušeno,” informovalo Jihočeské divadlo s tím, že vstupné bude divákům vráceno. Na 30 minut muselo přerušit venkovní představení také pražské divadlo Kalich.

Bouřky přerušily provoz vlaků

České dráhy ve 21.30 hodin informovaly, že kvůli nepříznivému počasí musely přerušit provoz na těchto železničních tratích:

🔴 Trať Praha – České Budějovice, v úseku Veselí nad Lužnicí – České Budějovice 🔴 trať České Budějovice – Horní Dvořiště, v úseku Omlenice – Kaplice 🔴 trať Veselí nad Lužnicí – České Velenice, v úsecích Veselí nad Lužnicí – Lomnice nad Lužnicí a Nová Ves nad Lužnicí – Suchdol nad Lužnicí 🔴 trať Havlíčkův Brod – Humpolec, v úseku Lípa – Herálec 🔴 trať Tábor – Horní Cerekev, v úseku Tábor – Nová Cerekev.

Omezení na železnici se ale průběžně mění a některé tratě České dráhy opět vrací do provozu.

Už během dne bouřky působily problémy na Moravě

„Zlínským krajem se prohnaly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm a větrem. Zasáhly především východ kraje – Vsetínsko, Zlínsko a Uherskohradišťsko. Hasiči zasahovali a někteří ještě zasahují u více než padesáti událostí v souvislosti s bouřkami,“ informoval David Martinec z HZS Zlínského kraje.

Zpočátku se jednalo ve většině případů o čerpání vody z komunikací, kdy nestíhala nahromaděnou vodu pobírat kanalizace, nebo ze sklepů rodinných domů. Postupně začaly převažovat zásahy u spadaných stromů, například na silnice či dráty elektrického vedení. Ve Valašských Kloboukách spadl strom na koleje a ve Velkých Karlovicích na zaparkované vozidlo.

V obci Návojná se uvolnila střecha na jednom z rodinných domů, kterou hasiči provizorně opravili.

V noci se bouřky na Moravu vrátily. “Pásmo bouřek, které přechází přes naše území začíná zaměstnávat naše hasiče. Aktuálně k 23. hodině evidujeme celkem 24 událostí. Škody, které bouřka způsobuje jsou zejména okolo Brna města a venkova,” uvedli jihomoravští hasiči v sobotu kolem 23. hodiny.

Varování před bouřkami na sobotní večer a noc

Další bouřky přichází do České republiky v sobotu večer od západu, už kolem 18. hodiny byl na Karlovarsku či Plzeňsku a postupují dál na východ. „Od 18 hodin očekáváme výskyt velmi silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách i přes 70 milimetrů, kroupami o velikosti přes 3 centimetry a nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h),“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Bouřka napáchala velké škody po celé zemi, hasiči je odstraňují i dnes