Muže v Beskydech zavalil strom, záchranáři mu šli na pomoc. Foto: ZZS MSK

Muže při bouřce v Beskydech zavalil strom, je v kritickém stavu!

/FOTO/ Dramatické okamžiky se odehrály dnes kvůli bouřce v Beskydech. Vichr zlomil strom na muže, kterého zavalil. Do hor mu musel na pomoc vrtulník i záchranáři.

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v sobotu odpoledne v Beskydech v lokalitě Bílá na Frýdecko-Místecku. Bouřka tam vyvrátila strom, který v náročném terénu zavalil muže. Na Moravu přišly bouřky již v sobotu odpoledne. Další bouřky se Českem ženou i v sobotu večer od západu, působí problémy v dopravě, vyvrací stromy, zatopují ulice a sklepy, informují ČRzprávy.cz. Podrobnosti tady.

K události vzlétl vrtulník LZS a vyjely dva pozemní týmy zdravotnické záchranky, stejně jako horská služba a hasiči. „Dosažení pacienta se ukázalo být značně komplikované pro všechny složky záchranného systému, a to především pro polámané stromy a celkově nepřístupný terén,“ informoval mluvčí zdravotnické záchranky moravskoslezského kraje Lukáš Hampl.

Vrtulník nemohl kvůli bouřce, záchranáři šli pěšky

Vrtulník nemohl zprvu doletět na místo události vzhledem k probíhajícím bouřkám. První proto dorazila Horská služba Beskydy a následně frýdecko-místecké týmy ZZS, a to poslední asi dva kilometry museli stoupat k zavalenému muži pěšky.

„Ukázalo se, že jednatřicetiletý muž je zavalen stromem, zlomeným při bouřce. Utrpěl život ohrožující poranění hrudníku, páteře, dolní končetiny, značnou krevní ztrátu a nalézal se v šokovém stavu. Týmy u něj zajistily tři žilní vstupy a zahájily podávání léků, infuzních roztoků. Nutné bylo také zajištění dýchacích cest a poskytnutí podpůrné ventilace,“ uvedl Hampl.

Po ústupu bouřek mohl být na místo pomocí palubního jeřábu vysazen lékař Letecké záchranky a pacienta bylo možné v podtlakové matraci následně vyzvednut z nepřístupného terénu. Záchranáři jej vrtulníkem transportovali do ostravského traumatologického centra, a to v kritickém stavu.

Českem se ženou bouřky, zatopily ulice, kácí stromy, zastavily vlaky