Jihočeští hasiči pomáhají vysvobodit zatopené auto. Foto: HZS

Bouřka napáchala velké škody po celé zemi, hasiči je odstraňují i dnes

/FOTOGALERIE/ Sobotní noční bouřka zasáhla řadu českých krajů. Hasiči se v neděli ráno pustili do odstraňování škod, bouřky poškodily střechy, vyvracely stromy, zastavily vlaky.

Celou noc na neděli i v neděli po rozednění řeší hasiči následky silné bouřky, která se prohnala Českou republikou. Večer napáchala nejvíce škod v jižních Čechách a postupně páchala škody v noci také na Moravě.

V Jihočeském kraji řešili hasiči neskutečných 640 událostí! Na odklízení následků pracovali celou noc a na řadě míst pokračují i dnes. Nejčastěji odklízeli popadané stromy a čerpali vodu. Například v Český Budějovicích ve Stradonické ulici vítr vzal část střechy bytového domu. Uvolněné části hasiči postupně odstranili a střechu pak zaplachtovali.

FOTO: Bouřka zastavila vlaky, problémy jsou na železnici i v neděli

Poničená obec Hodějice

„Nejvíce práce máme stále na Vyškovsku. Aktuálně máme nejvíce práce v obci Hodějice, kde budeme řešit poškozené domy a obecní objekty. Zejména se jedná o poškozené střechy a popadané stromy. Na místo se sjíždí jednotky a proběhne porada velitelů,“ informovali hasiči z HZS Jihomoravského kraje.

Na místě mají hasiči nasazeno 7 jednotek hasičů včetně výškové techniky. „Obec máme rozdělenou na úseky a budeme řešit následky po bouřce,“ dodali hasiči.

Také Moravskoslezským krajem se večer později v noci prohnala silná bouře. Profesionální i dobrovolní hasiči řešili od večerních 19 hodin až do nedělních brzkých ranních hodin více než 200 událostí souvisejících s počasím.

Muže při bouřce v Beskydech zavalil strom, je v kritickém stavu!

Škody opět i na Zlínsku

V noci ze soboty na neděli se bouřky opět vrátily na území Zlínského kraje doprovázeny silným deštěm a větrem. Škody tam přitom bouřky páchaly už v sobotu odpoledne. V noci ale přišly znovu. S následky noční bouřky se znovu potýkali a místy ještě i potýkají jak profesionální tak i dobrovolní hasiči.

„Tentokrát se jednalo do šesté hodiny ranní o celkem padesát dva událostí. Největší počet zásahů byl opět na spadené stromy. Ty v některých místech zablokovaly komunikace, nebo padaly na dráty elektrického vedení. Jednalo se o třicet devět událostí,“ uvedl David Martinec z HZS Zlínského kraje.

V sedmi případech došlo k uvolnění střešních krytin buď u celých střech, nebo jejich částí a došlo i k poškození zaparkovaných vozidel. Více než polovina všech událostí se stala na Kroměřížsku.