Řidič ve Hvozdné postavil auto před záchranku. Foto: ZZS

Žena, které soused autem schválně zablokoval záchranku, zemřela v nemocnici

Smutný vývoj má událost v obci Hvozdná na Zlínsku, o které ČRzprávy jako první informovaly. Žena, pro kterou spěchali záchranáři kvůli ohrožení života a soused jim zablokoval cestu, zemřela v nemocnici.

„Naše posádka nedávno vyjížděla na Hvozdnou k záchraně seniorky v závažném zdravotním stavu. Ženě selhávalo srdce,“ informovala mluvčí Zdravotnické záchranky Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková.

Muž ve Hvozdné zablokoval sanitu

Jenže tam na zdravotníky čekal problém: V okamžiku, kdy záchranáři doslova bojovali o její život uvnitř domku, venku došlo k zablokování sanitky autem mužem, který o sobě tvrdil, že je majitel příjezdové cesty.

Ta přitom vede mezi dvěma domy a jinudy se nedá s nosítky projet. „Řidič sanitky se k pacientce nemohl dostat s nosítky, muž trval na tom, že jde o jeho pozemek a záchranáři tam nemají co stát,“ uvedli záchranáři.

Muž podle něho touto hádkou a zablokováním sanitky způsobil to, že posádka ztratila zhruba pět minut, kdy už mohla být s pacientkou na cestě do nemocnice.

Žena zemřela v nemocnici

Policie potvrdila, že se případem začala zabývat. „Na základě informací od médií se případem začalo zabývat obvodní oddělení ve Fryštáku,“ uvedla mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Bohužel celý příběh nemá šťastný konec. Nemocná žena zemřela několik dnů po události, ale sami příbuzní ženy upozorňují, že soused za to patrně nemůže. „V pondělí 26. srpna měla pohřeb. Nemělo to ale přímou souvislost se zásahem záchranářů, měla problém na plicích,“ řekla zarmoucená příbuzná deníku Blesk.

Právě Blesk oslovil také sousedy muže, který měl zablokovat sanitu a podle nich to není špatný člověk. „Je to normální, rozumný člověk, asi se mu nějak zatmělo,“ řekl Blesku jeden ze sousedů.

Zákon: Záchranáře musíte pustit

Celé události se přesto ani nechce věřit v situaci, kdy i tisíce řidičů se postupně učí, že ve vypjaté situaci například před nehodou na dálnici musí vytvořit záchranářskou uličku, aby mohli projet záchranáři, hasiči a policisté. A pak tu někdo záměrně blokuje cestu…

Záchranáři upozorňují, že na podobné situace pamatuje Zákon o zdravotnické záchranné službě č. 374/2011 Sb., konkrétně paragraf 18. odst. 1., který říká:

“Členové výjezdových skupin jsou oprávněni vstupovat za účelem poskytnutí přednemocniční neodkladné péče do cizích objektů, obydlí a na cizí pozemky, pokud se tam podle dostupných informací nachází osoba, které má být přednemocniční neodkladná péče poskytnuta.“

„Mrzí nás, že k takovým situacím vůbec dochází. Vždyť nikdo z nás nikdy neví, kdy bude potřebovat pomoc od jakékoliv složky IZS. Věříme ale, že většina lidí je stále k sobě ohleduplná a při záchraně lidského života chápe mimořádnost situace,“ dodal mluvčí záchranky.

Češi objevili ráj Marsa Matrouh Maledivy jen 3 hodiny od Prahy? Tohle video boří internet!

5 názorů na “Žena, které soused autem schválně zablokoval záchranku, zemřela v nemocnici”

    1. V první řadě upřímnou soustrast rodině zemřelé ženy.
      V druhé řadě toho hajzla za úmyslné zablokování sanitky , tím se podílí na smrti ženy nemilosrdně zavřít na doživotí. Sám si vybral svůj osud – od toho snad zákony jsou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *