Záplavy v Havířově. Foto: Daniel Kovács

VIDEO: Záplavy v Havířově! V ulicích se topila auta, vichr vyvracel stromy

Lokální bouřky a přívalové deště potrápily v sobotu část Česka a Moravy. Deště se ale vyskytovaly spíše ojediněle. Zatímco někde jen lehce sprchlo, některé ulice v Havířově se ocitly pod vodou.

Některé části Česka a hlavně Moravy dnes svlažily poměrně silné lijáky, někde doprovázené bouřkami s kroupami. V sobotu v podvečer se deště a bouřky usídlily hlavně na Moravě, vydatně prší například na Ostravsku a Zlínsku.

Havířov zaplavily přívalové deště

Škody přívalové lijáky napáchaly odpoledne například v Havířově, kde v Gogolově ulici zaplavila voda celé ulice i parkoviště. Na tamním parkovišti voda sahala až k registračním značkám aut. Není tak vyloučeno, že do interiéru některých vozidel voda natekla a majitele tak budou čekat náklady s čištěním.

“Od 16. hodiny do 19:30 jsme zasahovali ve spojitosti s procházející bouřkou celkem u 73 událostí. Většinou se jednalo o popadané a polámané stromy a větve, dále o čerpání vody z garáží a sklepů rodinných domů,” informovali hasiči z HZS Moravskoslezského kraje.

Meteorologové vydali již během rána varování před bouřkami, které se mohou tvořit velmi lokálně. Pro sobotní večer pak zvýšená výstraha platí hlavně pro Zlínsko, Uherské Hradiště a města i obce v jejich okolí.

Bouřit bude do večera na Moravě

V sobotu odpoledne se kromě Moravy nejsilnější bouřka dokonce s extrémním stupněm nebezpečí vyskytla na pomezí Vysočiny a Pardubického kraje. „Konkrétně na stanici Kadov spadlo přes 50 milimetrů srážek za 30 minut a nebyly vyloučeny ani kroupy. Proto jsme na bouřku vydali výstrahu před pozorovaným jevem,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Další bouřky se vyskytly například na Javornicku nebo Frýdecko-Místecku a dále postupují směrem k severovýchodu a východu. V Česku i na Moravě ale nadále panují vysoké teploty ke 30 stupňům Celsia. Mírně ochladit by se mělo v pondělí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *