Kamion se brodí zatopenou ulicí v Lytomyšli. Zdroj: FB

VIDEO: Supercela v Litomyšli! Kroupy zatopily ulice, auta se na silnicích brodila vodou!

Nevyzpytatelné počasí dál trápí Česko. V Litomyšli dnes dokonce řádila supercela, která město zasypala kroupami. Velké kroupy pak ucpaly kanalizaci a přívalový déšť zatopil celé ulice.

Zatopené sklepy, ulice pod vodou a auta brodící se vrstvou vody s kroupami na silnicích. Tak to dnes odpoledne vypadalo v Litomyšli. Městem se totiž prohnala supercela a přinesla s sebou pořádný příval vody a velké kroupy.

Krup bylo tolik, že ucpaly kanalizační vpusti, které pak nemohly odvádět dešťovou vodu. Přívalové lijáky tak neměly, kudy odtékat a zaplavily ulice i přilehlé sklepy a domy. Zasahovat proto museli hasiči.

Bouře ochromila dopravu v Litomyšli a voda zaplavila také místní křižovatku. K večeru se situace zklidnila a centrum už je opět průjezdné. Škody ale sčítají zahrádkáři. Kroupy poničily lidem květiny a zeleninu na zahrádkách a například i rostliny v místním zahradnictví. Mnozí mají rozbité skleněné výplně skleníků.

Supercela se přitom vytvořila už v neděli u Hradce Králové, na Ústecku zase lidé natočily tornádo.

Meteorologové varují, že také v dalších dnech bude pokračovat proměnlivé počasí a dočkáme se bouřek i deště, slunce bude svítit jen přechodně.

„V úterý odpolední teploty většinou překročí dvacet stupňů, uprostřed týdne se nepatrně ochladí. Konec týdne už slibuje teploty zase mezi 20 až 25 °C,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

VIDEO: Kroupy a déšť zaplavily ulice Litomyšle

Zdroj: Rámování obrazů 100pa Litomyšl

Zdroj: Lucie Boušková

VIDEO: Na Ústecku se dnes vyskytlo tornádo, potvrdili meteorologové