Na Praze 4 přívalový déšť zatopil ulice. Foto: HZS

VIDEO: Silná bouřka v Praze zatopila ulice, vyřadila i Českou televizi

Silná bouřka se prohnala ve středu v podvečer hlavním městem. Bouřka v Praze zatopila ulice, vyvracela stromy a dokonce i na několik mnut vyřadila vysílání České televize.

Varování meteorologů se naplnila, Českem se ve středu odpoledne ženou bouřky, které se ale pohledem na rada vytváří lokálně na různých místech. Zatímco někde je pořád horké letní odpoledne, jinde řeší velké kroupy, vichr a prudké přívaly deště.

Jako první se bouřky objevily v okolí Plzně, následně udeřily v severní části Prahy, na Jesenicku a Jindřichohradecku. Pro Prahu meteorologové kolem 18. hodiny vydali speciální varování. „Pro oblast Prahy a okolí jsme vydali výstrahu před pozorovaným jevem. Pozor na intenzivní srážky a nárazy větru. S ohledem na hustě zastavěnou a obydlenou oblast je a bude impakt výrazný,“ informoval Český hydrometeorologický ústav.

Mluvčí hasičů v 19 hodin informoval, že po vydatném dešti, bouřce a kroupách zasahují profesionální a dobrovolní hasiči po celém území Prahy, nejvíce v centru a v severní části. „Likvidují popadané stromy a čerpají vodu ze zatopených sklepů. K 19. hodině jsme vyjížděli ke čtyřicítce událostí,“ sdělil mluvčí pražských hasičů.

Vichr lámal větve stromů, které často padaly na zaparkovaná auta, na Praze 4 dokonce silný déšť zaplavil ulice, kudy pak řidiči nemohli projet, jak ukazuje video a na řadě míst také padaly velké kroupy.

Voda zatopila sklepy mnoha domů, zejména v Praze. Velká voda natekla například do nákladně zrekonstruované Státní opery, nebo například do divadla ABC.

Asi na deset minut silná bouře vyřadila také vysílání všech kanálů České televize. Stanice místo vysílání nasadila záběrů ptáčků v přírodě.

Bouřka zasáhla také střední Čechy. “Do dnešní 19. hodiny jsme 17x odstraňovali popadané stromy. Nejčastěji na Příbramsku (7 událostí), Praze-západ (5 událostí) a Mělnicku (3 události). 3x jsme čerpali vodu 2x na Praze-východ a jednou na Mělnicku. 4x jsme odstraňovali nebezpečné stavy,” uvedli středočeští hasiči.

Bouřky mohou během středečního večera udeřit lokálně i na dalších místech Česka.

Přívalový déšť zatopil ulice na Praze 4. Video: HZS
FOTO: Vážná nehoda traktoru a auta v centru Zlína. Řidič je zraněný