Nekonečné kolony u letiště Náměšť nad Oslavou. Zdroj: Martina Mesárošová

VIDEO: Kolaps dopravy u letiště Náměšť nad Oslavou! Začal den otevřených dveří

Tisíce lidé mířily v sobotu na den otevřených dveří a ukázku techniky vrtulníkového letectva na armádní letiště Náměšť nad Oslavou. Na příjezdu ale zůstali lidé trčet v nekonečných kolonách.

Lidé stále častěji přijíždí na velké akce auty a organizátoři na to nejsou připravení. Podobně jako minulý týden na hradeckém majálesu, byly velké problémy s dopravou i v sobotu u letiště Náměšť nad Oslavou, kde se nachází 22. základna vrtulníkového letectva Biskajská.

Zatímco program tamního dne otevřených dveří a ukázka letecké techniky už dopoledne začaly, stovky lidí stále ještě trčí v autech na příjezdu v nekonečných kolonách. „Stojíme přes hodinu v koloně, nehýbe se to… Je to škoda a otráví to člověku náladu,“ napsala před jedenáctou hodinou návštěvnice akce Andrea Veselá.

V pasti byly u letiště také autobusy

Podle lidí, kteří míří na den otevřených dveří na letiště Náměšť nad Oslavou, vznikly dopoledne kolony ze všech stran a auta tam byla doslova v pasti. Spolu s nimi trčely v koloně paradoxně i autobusy přivážející návštěvníky, kteří organizátory poslechli a nechali auto doma. „Škoda jen, že kyvadlová doprava nemá přednost a sedíme v autobuse v koloně… To jsme si mohli vzít vlastní auto,“ stěžuje si návštěvnice Kristýna Jeřábková.

Pořadatelé informovali, že návštěvníci dne otevřených dveří letiště Náměšť 2024 mohou využít kyvadlovou dopravu z autobusového / vlakového nádraží v Náměšti nad Oslavou, které jezdí do 12 hodin a zpět od 12.30 do 16.30 hodin.

Den otevřených dveří Letiště Náměšť 2024

Komu se ale na letiště podařilo dostat, ten si užíval nabitý program a spoustu letecké techniky. Den otevřených dveří letiště Náměšť 2024 byl tradičně zaměřen na prezentaci nejen vrtulníkové základny, ale účastnily se i další útvary a zařízení rezortu Ministerstva obrany a Armády České republiky. Po celý den se na zemi i ve vzduchu prezentovaly letecké a pozemní útvary AČR s rozmanitou vojenskou technikou. Jen kvůli silnému větru byly zrušeny vyhlídkové lety.

Vůbec poprvé se veřejnosti představili piloti vrtulníkové základny s letovou ukázkou vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, které v současné době zavádí české vzdušné síly do své výzbroje. Z letecké techniky se dále představily transportní vrtulníky Mi-171Š, záchranný vrtulník W-3A Sokol, stíhací stroje Jas-39 Gripen, L-159, transportní letouny CASA-295, L-410.

Z pardubického Centra leteckého výcviku přiletěl cvičný vrtulník Enstrom 480, Zlín Z-142 s Martinem Šonkou a L-39C Albatros. Kromě toho se rovněž představil vrtulník AH-1S Cobra, policejní vrtulník Bell 412 a historická letadla skupiny Pterodactyl Flight.

Co dalšího bude na Letišti Náměšť k vidění?

Z armádní pozemní techniky mohli diváci na náměšťském letišti vidět například kolové obrněné vozidlo IVECO, Pandur II, LRD 130 Kajman, vozidlo Dingo nebo tank Leopard a T-72 M4CZ. Prezentovány byly i ženijní prostředky z 15. ženijního pluku Bechyně jako je pyrotechnický robot Talon a pyrotechnický oblek EOD anebo prostředky protivzdušné obrany z 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice.

Návštěvníci si mohli vyzkoušet simulátor nárazu při dopravní nehodě v režii koordinátora BESIP a těšit se mohli na závodní duo Rallye Dakar Tomáš Ouředníček a David Křípal s jejich závodní Toyotou Hilux GR T1+.