Záchrana řidiče uvězněného ve Štěnovicích při povodni.

VIDEO: Drama ve Štěnovicích! Povodeň uvěznila řidiče v autě, musel pro něj vrtulník

Vážné problémy způsobila blesková povodeň ve Štěnovicích na Plzeňsku. Rozvodněná řeka tam zatopila ulice i domy, brala s sebou všechno včetně aut. V jednom zůstal uvězněný řidič, musel pro něj vrtulník.

Záplavy během neděle komplikovaly dopravu také na dalších místech jižních a východních Čech. Silné bouřky se v neděli tvoří v pásu mezi Plzní a Prahou. Postupují od severu k jihu a na jednom místě se mohou vyskytnout i opakované bouřky. „Potom srážkové úhrny mohou dosáhnout až 40 milimetrů a působit škody,“ varují meteorologové.

Štěnovice: Povodeň uvěznila řidiče

Ve Štěnovicích na jižním Plzeňsku musel v neděli odpoledne během ničivé bleskové povodně zasahovat i vrtulník. Rozvodněná řeka totiž brala úplně všechno, na silnici dokonce strhla auto, který převrátila kapotou dolů a uvěznila uvnitř 35letého řidiče.

„Nebylo možné se k řidiči dostat jinak než s pomoci vrtulníku letecké záchranné služby s lezcem, který muže vyzvedl na laně,“ uvedla mluvčí záchranky. Šlo o poměrně dramatickou záchrannou akci, protože nebylo jasné, jak na tom řidič je, zda se například netopí.

„Osm minut po čtrnácté hodině byl na stanici HZS Košutka nabírán hasič – lezec s tím, že bude proveden technický zásah. Ve 14.20 hodin byl uvízlý muž vyzvednut a dvě minuty poté už ho měli v péči letečtí zdravotníci společně s kolegy s pozemní záchranné služby,“ popsala rychlý zásah letecká záchranná služba Armády ČR.

Naštěstí díky včasnému zásahu záchranářů vše dobře dopadlo. Řidič byl po vyzvednutí a zdravotnické kontrole pouze podchlazený, ale neměl žádné zranění, nemusel tedy ani do nemocnice a mohl domů za rodinou.

Problémy se zaplavenými silnicemi byly v neděli na mnoha místech České republiky, především na Plzeňsku, v Českých Budějovicích, na Příbramsku. Bleskové záplavy se objevily také na části dálnice D11 na Královehradecku, kde se stalo i několik nehod.

VIDEO: Záchrana uvězněného řidiče ve Štěnovicích

VIDEO: Zásah letecké záchranky ve Štěnovicích na Plzeňsku. Zdroj: Ondřej Panoš

Pohled na situaci ve Štěnovicích z vrtulníku záchranářů. Zdroj: LZS Armáda ČR

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *