Blesky nad Prahou v noci na středu. Foto: Věra Schlée

VIDEO: Českem se táhne pás bouřek s přívalovými lijáky a oslňujícími blesky

Zatímco na západě a východě Česka nespadne skoro ani kapka, v pásu od Českých Budějovic, přes Tábor, střední Čechy a Libercko se táhne pruh intenzivních bouřek. Řidiči by měli být opatrní.

Intenzivní bouřky začaly v noci z úterý na středu a budou pokračovat patrně i po velkou část středy. Na mnoha místech jsou velmi intenzivní se silnými přívalovými lijáky. Bouřky doprovází silné hromobití a blesky. „Je to slušná diskotéka, blesky takto blízko jsem ještě neviděla, nedá se ani spát,“ popisují lidé na sociálních sítích.

Problém je, že se bouřky táhnou velmi pomalu jedním pásem od Českých Budějovic přes Tábor, přes Kolín, Mladou Boleslav a další části středních Čech na Liberecko a dál na sever do Polska. Částečně bouřky řádí také na Královehradecku a Pardubicku.

Bouřky postupují pomalu, varování pro řidiče

S ohledem na to, že přívalové lijáky setrvávají na jednom místě, mohou se na silnicích tvořit laguny vody a hrozí tak aquaplaning, tedy jev, kdy pneumatiky nestačí odvádět vodu a mohou ztratit kontakt s vozovkou. Řidiči by tedy měli být hlavně při ranní cestě do práce velmi opatrní.

Pás bouřek bude pokračovat i ve středu ráno a dopoledne, to už by ale neměly být tak intenzivní. Naopak západní a východní část České republiky jsou prakticky beze srážek a s jasnou oblohou.

Lidé také na sociálních sítích zveřejňují své záběry bouřky a hlavně nezvykle intenzivních blesků, podívejte se ve videu. Bouřky také napáchaly značné školy, zatopily několik domů i silnic, blesky zapálily dva domy a na zaparkovaná auta spadl strom. Podrobnosti a foto v článku tady.

FOTO: Blesky v noci zapálily dva domy, lijáky zaplavily domy i silnice, na auta spadl strom

VIDEO: Česko oslnily blesky

Středeční blesková aktivita u Mnichova hradiště. Video: Lucie Nedvědová

VIDEO: Týna Kružíková zachytila blesky u Brodců ve středu k ránu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *