Očekávaná teplotní mapa na sobotní večer. Zdroj: CHMÚ

Varování nejen pro řidiče! O víkendu přijdou spalující vedra, nárůst teplot bude razantní

Po chladnějším čtvrtečním ránu čeká Českou republiku ještě příjemné letní počasí podobné tomu včera. Už v pátek a potom o víkendu ale podle meteorologů přijde prudká změna a vrátí se horka.

Ještě dnes, tedy ve čtvrtek 22. srpna čekají Českou republiku odpolední teploty podobné těm včerejším, tedy 22 až 26 °C, na severu a severovýchodě bude kolem 21 °C.

Severně od Česka bude přecházet k východu až k severovýchodu teplá fronta, která se u nás již nyní projevuje zvýšeným množstvím oblačnosti vysokého a částečně i středního patra. „Z těchto mraků však pršet nebude a slunce přes ně bude většinou prosvítat,“ informuje Český hydrometeorologický ústav.

Později odpoledne a večer bude oblačnost od severozápadu ubývat. Výrazná změna ale přijde v pátek a sobotu. „To již očekáváme jasnou nebo skoro jasnou oblohu a v přílivu teplého vzduchu docela razantní vzestup hlavně odpoledních teplot,“ upozorňují meteorologové.

Počasí: O víkendu bude horko

V pátek teploty vystoupají na 27 až 32 °C, v sobotu na až 35 °C ve stínu. Na slunci budou teploty ještě vyšší. Předpokládaná teplotní mapa na sobotu tak svítí temně rudou barvou.

To je příjemná zpráva pro lidi, kteří si mohou užívat volno u vody. Pro ty, kteří musí pracovat, to však nejsou dobré zprávy. Varování je to především pro řidiče, kteří o víkendu budou muset někam cestovat, zejména pak řidiče kamionů a autobusů.

Radost nemají ani mnozí strojvedoucí, kteří hlavně ve stačí vlacích nemají v kabině kvalitní klimatizaci a teploty v horkých letních dnech jim na pracovišti dosahují i 40 stupňů. Odborníci doporučují zejména dostatek spánku a pitný režim.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *