Vrtulník záchranářů. Foto: ZZS KHK/Jaromír Chalabala

Topí se dítě, pomozte! Slavný záchranář Marek Dvořák varuje: zabezpečte bazény!

Zřejmě nejslavnější český záchranář, doktor Marek Dvořák varuje před častou letní nehodou – tonutí dětí v bazénech a jezírkách u domu. Stačí chvíle nepozornosti a neštěstí je na světě.

„Honzíkovi jsou tři roky a dnes nešel do školky, aby mohl doma přivítat svoji starší ségru, která se za chvíli vrátí s vysvědčením. Máma chystá malé pohoštění, všichni jsou trochu napnutí, táta ještě skočí do sklepa, kde se chladí dětské šampaňské,“ začíná opravdový příběh Marek Dvořák.

I taková chvilka ale stačí, aby dítě zmizelo z dohledu. „Honzíku? Jendo, kde jsi? Nevidělas Honzíka?“ zeptá se táta mámy, která zrovna vyndává z trouby čerstvě upečenou buchtu… “Teď tu byl, je to minuta. Honzo, kde jsi, ozvi se…” Jenže stále slyší jen ticho…

Mírně vzrůstá nervozita, není na záchodě, v koupelně, ložnici, není ve svém pokoji. Jdou se podívat ještě do sklepa… ani tam není, na volání se stále neozývá.

„Když se rodiče vrací ze sklepa, oba periferně zahlédnou v bazénu na hladině plavat bezvládné dětské tělíčko,“ popsal záchranář na svém Facebooku.

Co dělat, když se topí dítě?

Výkřik, panika, šílený stres, táta oblečený skáče do bazénu a vytahuje bezvládného promodralého nedýchajícího chlapečka, máma běží pro mobil, ruka se jí tak třese, že není schopna vytočit 155 a povede se jí to až na třetí pokus. “Přijeďte, prosím, utopilo se nám v bazénu dítě, prosím rychle!”

„Nám se rozeznává pager, nasedáme do vrtulníku,“ popisuje záchranář Marek Dvořák. Operátor mezitím radí rodičům, jak mají resuscitovat: “Zakloňte mu hlavu a vdechněte do něj. A znovu, znovu a znovu. Vrtulník je na cestě, já zůstanu s vámi na telefonu…“

Cestou si záchranáři ještě opakují velikost pomůcek a léky pro tříleté dítě. Následně už přistávají na malé travnaté ploše před domem. „Přebíháme silnici, do nosu nás udeří vůně čerstvě upečené buchty… V náruči mámy vidíme dítě už v ručníku, kouká na nás, dýchá, drží se mámy. Je na nich vidět směs emocí, strach a zároveň úleva…,“ popsal Dvořák.

Marek Dvořák: Zabezpečte své bazény

Zdravotníci přesto vzali chlapce do nemocnice na pozorování. „A včera mi sem přišlo video, jak slaví Honzík svoje už druhé narozeniny tenhle rok. Naštěstí. Takových Honzíku letos ještě asi pár uvidíme a bohužel ne všichni dopadnou takhle dobře,“ varuje lékař.

A Marek Dvořák vyzývá: „Udělejte, prosím, všechno proto, aby tohle nebyl i váš příběh. Pokud máte bazén, zabezpečte ho. U vody z dítěte nespusťte oči. Ani na minutu…“

Resuscitace dítěte: záchranář Marek Dvořák ukázal správný postup!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *