Marek Dvořák ukazuje, jak dát dítěti dýchání z úst do úst. Zdroj: Marek Dvořák

Resuscitace dítěte: záchranář Marek Dvořák ukázal správný postup!

/VIDEO/ Známý záchranář Marek Dvořák, zveřejnil video, v němž názorně ukazuje, jak zachránit dítě v ohrožení života. Resuscitaci dítěte si během chvíle pustilo přes 150 tisíc lidí!

Náhlá zástava srdce, dítě nedýchá. Zmatek, obrovský strach. Patrně nejhorší okamžik pro každého rodiče je, když vidí bezvládné tělo svého dítěte.

„Pokud tohle někdy budete potřebovat, bude to pravděpodobně nejhorší den Vašeho života, moc Vám přeju, ať to zůstane jen tady a nikdy se to nikomu z vás nestane,“ říká záchranář Marek Dvořák a na Instagramu zveřejnil video a nejdůležitější body k resuscitaci dítěte.

A zájem veřejnosti byl obrovský. Během jediné hodiny si video přehrálo přes 150 tisíc lidí a dostalo více jak 10 tisíc lajků.

Osvojit si tyto znalosti a mít o nich alespoň povědomí, může v kritické situaci znamenat záchranu života vašeho dítěte.

Jaký postup resuscitace dítěte Marek Dvořák doporučuje?

Pokud dítě nejeví známky života, nereaguje, položte ho na rovnou tvrdou podložku, mírně zakloňte hlavu.

Volejte o pomoc na lince záchranky 155.

Pokud dítě nedýchá, nebo jen lapá po dechu, pětkrát do něj vdechněte. Musí mít zacpaný nos a pusou pevně obejmete jeho pusu. Vdechujte tak, aby došlo k mírnému zdvihu hrudníku.

Pokud se po tomhle nezačne bránit, dýchat, kašlat, provedete třicet stlačení hrudníku a zase dva vdechy. Stlačujte v dolní polovině hrudní kosti do 1/3 předozadního průměru hrudníku rychlostí 100-120 za minutu.

„Pokud jste absolvovali kurz, kde vás učili resuscitovat a říkali vám jiný poměr, respektujte to. Vždycky poslouchejte operátora záchranky, který tam celou dobu bude s vámi a bude vám přesně říkat co dělat,“ doplňuje záchranář Dvořák.

Zároveň má výzvu pro rodiče, kteří budou dítě resuscitovat: „Nemotejte to s resuscitací dospělého, kde je pár věcí jinak,“ dodal Dvořák, který také připravil specializovaný kurz kryjemevamzada.cz, kde se lze podrobnější postupy naučit.

„A nebojte, určitě to zvládnete, je to jen pár minut, než přijedeme, přiletíme, pomůžeme…,“ dodává naději pro nečekané okamžiky Marek Dvořák.