Záběry vraha z Filozofické fakulty v Praze těsně před jeho smrtí.

Senior vyhrožoval, že vystřílí poštu! Inspiroval ho střelec z Filozofické fakulty

Lidí, kteří vyhrožují, že udělají to, co střelec z Filozofické fakulty v Praze přibývá. Policie vyšetřovala už 90 případů. Senior například vyhrožoval, že vystřílí poštu!

Kdo čekal, že půjde o jednotky případů, ten by se velmi mýlil. Střelec z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který ve čtvrtek 21. prosince zastřelil 14 lidí a nakonec i sám sebe, inspiroval už 90 jiných Čechů, kteří vyhrožovali, že podobným způsobem také zaútočí, případně jeho čin schvalovali.

„Do tohoto souhrnu přitom započítáváme pouze ty skutky, které s uvedenou střelbou prokazatelně souvisí,“ uvedl policejní mluvčí Jozef Bocán.

Na muže nasadili zásahovou jednotku

Například senior v Jindřichově Hradci vyhrožoval vystřílením na poště, byl vypátrán, zadržen a je vyšetřován. „Muž z Písku vyhrožoval dalším útokem jako na univerzitě, v minulosti byl vyšetřován pro nedovolené ozbrojování, byla na něj proto nasazena zásahová jednotka, muž byl zadržen a vyslýchán,“ sdělila Policie ČR.

Po devíti dnech od tragické střelby policisté už celkem 5 případů ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu.

Nejčastěji jde o schvalování trestného činu dle § 365 trestního zákoníku, nebezpečné vyhrožování podle § 353 trestního zákoníku, násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci dle § 352 trestního zákoníku a šíření poplašné zprávy dle § 357 trestního zákoníku.

„Stále platí, že v přístupu k případům, kdy někteří jedinci tento bezprecedentní násilný akt schvalují, či dokonce vyhrožují jeho napodobením, budeme aktivní a nekompromisní. Takové jednání je nejen krajně nevkusné, ale většinou také za hranou trestního práva,“ uvádí policejní prezident Martin Vondrášek.

Nejvíce vyhrožují lidé v Praze

Nejvíce z uvedených případů, které jsou v naprosté většině spojeny s vystupováním na sociálních sítích, aktuálně řeší kolegové z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, a to celkem 31. Následuje Moravskoslezský kraj s 11 případy, Ústecký kraj s 10 skutky a Středočeský a Liberecký kraj shodně se 7 prověřovanými událostmi.

Tři z autorů těchto příspěvků museli policisté převézt k psychiatrickému vyšetření.

„Naší snahou je a bude co nejdříve dospět ke konkrétnímu člověku, který za příspěvkem stojí, ověřit reálnost případné hrozby či nebezpečí a následně přivést konkrétní osobu k odpovědnosti ať už správní nebo trestní. Rád bych také poděkoval široké veřejnosti, že k takovýmto projevům není lhostejná, oznamuje nám je a velice dobře s námi spolupracuje,“ uzavírá policejní prezident.

Vrah masakr na fakultě měsíce plánoval, chtěl odpálit i dům rodičů