David K. vraždil na Filozofické fakultě v Praze. Foto: PČR

Zastřelil tátu a pak jel vraždit do Prahy. Tenhle mladík popravil 14 lidí!

Vrahem z Filozofické fakulty v Praze je 24letý David K. Nejprve v obci Hostouň zastřelil tátu a pak jel vraždit do Prahy. Zabil 15 lidí! Inspiroval se činem v Rusku!

Nejhrůznější střelecký útok v novodobé historii České republiky. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze zastřelil ve čtvrtek odpoledne 24letý mladík 14 lidí.

Policejní prezident Martin Vondráček sdělil, že policie obdržela ve 12:20 hodin informaci, že 24letý David K. měl odjet z obce Hostouň do Prahy s tím, že si chce vzít život. V obci, ze které odjel, byl nalezen mrtvý muž, následně se ukázalo, že je to otec útočníka.

Útočník byl studentem Filozofické fakulty

„Rychle jsme zjistili, že je studentem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy,“ řekl Vondráček, policie proto studenta začala ihned hledat, a to nejprve v budově, kde měl mít přednášku.

Jenže střelec zamířil do budovy na náměstí Jana Palacha a tam začal pálit z dlouhé zbraně. Na místě zabil deset lidí, další čtyři zemřeli v nemocnici a bohužel to nemusí být konečné číslo. Následně mladík otočil pistoli proti sobě, zastřelil se a zřítil dolů z ochozu.

Další desítky lidí byly transportovány do nemocnic. „Jedná se o velmi vážná zranění – průstřely, kdy je predikce velmi nejistá. Někteří mají i více zranění najednou,“ sdělila mluvčí motolské nemocnice v Praze Pavlína Daňková.

Střelec se inspiroval v Rusku

„Můžeme potvrdit, že střelec se inspiroval podobným činem v zahraničí,“ uvedl Vondráček. Účet pod jménem střelce už 10. prosince na sociální síti Telegram v ruštině oznámil, že se chystá vystřílet školu. Za inspiraci označil čtrnáctiletou Rusku, která 7. prosince v ruském Brjansku zabila 2 studenty, 5 zranila a spáchala sebevraždu.

Policie také potvrdila, že student byl držitelem zbrojního oprávnění na několik zbraní. Kde ale přišel k takové zbrani, je otázkou.

O Praze nyní mluví celý svět

Jedná se o nejtragičtější událost v novodobé české historii. Premiér Petr Fiala i prezident Petr Pavel ruší své zahraniční cesty a vrací se do Prahy. O neštěstí už hovoří celý svět. Média obletěla ikonická fotografie studentů, kteří se ve strachu o život ukrývají před střelcem dokonce na římse, která nemá ani zábradlí. Jejich strach ze střelce byl ale větší než z výšky.

Policie uzavřela celé okolí Filozofické fakulty a náměstí Jana Palacha, v centru Prahy i na dalších místech metropole vznikají dopravní komplikace. Odkláněny jsou také vytížené tramvajové linky a metro linky A projíždí zastávkou Hradčanská.

VIDEO: Novinář Forman křičel na vraha, ať raději střílí na něho!