Čeští hasiči pomáhají hasit obrovské požáry v Řecku. Foto: HZS

Ohnivé peklo! Čeští hasiči v noci uchránili vesnici před shořením

/VIDEO/ Čeští hasiči, kteří odjeli do Řecka pomáhat bojovat s požáry, zažili na dnešek dramatickou noc. Chránili vesnici, k níž se velkou rychlostí blížily ničivé plameny.

„Dramatická noc se šťastným koncem,“ tak označili čeští hasiči, kteří pomáhají hasit obrovské požáry v Řecku, noc na dnešek. Bojovali s plemeny, které se velkou rychlostí blížily k obci Giannouli a reálně hrozilo, že ji celou doslova sežehnou.

„Ubránili jsme před požárem vesnici Giannouli, na jejíž ochranu jsme byli přivoláni. Fronta se blížila ze všech stran, sami jsme tomu pomalu nevěřili, ale štěstí stálo při nás,“ informoval Hasičský záchranný sbor ČR.

Do Řecka vyjeli pomáhat hasiči z několika krajů České republiky a na místě jim pomáhají také pražští záchranáři.

Po úterním zásahu a návratu z oblasti kolem obce Kotronia následoval ve středu pravidelný průzkum dalších oblastí. Čeští hasiči pomáhají v Řecku už přes týden, ale o tom, že požáry v oblasti Alexandroupolis jsou stále v plné síle, svědčí dnešní zkušenost.

Hasiči stále musí hlídat, aby je plameny neodřízly

„Dosud se pohyboval tým ve velké míře v neobydlené oblasti, kde se stále vyskytují nová pásma hoření a vznikají nová ohniska. Vzhledem k nepředvídatelnému šíření plamenů si musí hasiči neustále střežit únikové cesty, aby nezůstali v terénu odříznuti. Oheň už ale opět ohrožuje i obydlené části,“ informovala mluvčí HZS ČR Martina Götzová.

Tým se tak přesunul během dne dál na sever, aby chránil před plameny obci Giannouli. Ta už byla místní policií evakuována. Český pozemní tým zde vytvořil obrannou linii tak, aby fronta požáru nepřešla na území vesnice. S požárem tam bojovali hasiči prakticky celou noc, naštěstí vše dobře dopadlo.

Naplno jsou využívány i dvě samonosné nádrže na plnění vrtulníků hasební vodou, oba flexi tanky jsou v oblasti kolem obce Dadia. Jen do včerejšího odpoledne tam hasiči zaznamenali na 80 odběrů vrtulníků, které v oblasti operují. Vzhledem k takovému využití nádrží počítáme s jejich dalším nasazením i během následujících dní.

Čeští hasiči pomáhají hasit obrovské požáry v Řecku. Foto: HZS