Shořely solární panely na střeše garáží v Polkovicích. Škoda je tři miliony. Foto: HZS

Na Prostějovsku hořely solární panely na střeše, škoda je tři miliony

Stále oblíbenější fotovoltaické panely, tedy malé domácí solární elektrárny na střechách rodinných domů a garáží mohou skrývat riziko v podobě požáru. Velmi dobře totiž solární panely hoří.

Podobný případ se stal v neděli na Olomoucku. „Došlo k zahoření fotovoltaických panelů na střeše garáží v Polkovicích v okrese Prostějov,“ informovali hasiči z HZS Olomouckého kraje. Solární panely hořely velkou rychlostí a intenzitou, z dálky byl vidět hustý černý dým.

Požár fotovoltaické elektrárny (FVE) likvidovalo pět jednotek hasičů jednotek. Včasným zásahem nedošlo k výraznějším škodám na majetku uvnitř budovy. Většinu sluneční elektrárny se ovšem zachránit nepodařilo, solární panely prakticky všechny shořely. „Celkově vznikla škoda přesahující 3 miliony korun a došlo též k poškození sloupu elektrického vedení,“ uvedli hasiči.

Malé střešní solární elektrárny jsou v České republice v posledních letech velmi oblíbené, největší boom nastal po covidu a po začátku války na Ukrajině. Vysoké ceny energií a obavy z dodávek elektřiny přinutily lidi hledat vlastní alternativní zdroje. A ačkoli by vás proud z vlastní elektrárny v bateriích zachránil jen na pár hodin, vlastní záloha se jistě hodí. Rozmachu pomohly i dotačními programy, jako je Nová zelená úsporám.

Bohužel spolu s tím stoupá i počet požárů, které vznikly obvykle kvůli špatným součástkám nebo špatnému zapojení fotovoltaických elektráren. Plameny pak poškozují i střechy a další části domu. Zbytek zkázy dokoná voda z hašení.

Jeden příklad za všechny, loni pražští hasiči zasahovali v Mokošínské ulici ve Vinoři. Hořel tam na střeše solární panel. Od toho navíc chytly další domy. „Požár se rozšířil na další dvě střechy přilehlých domů,“ informovali tehdy.

Sami hasiči říkají, že elektrárny jsou bezpečné, pokud jsou složené z kvalitních materiálů a správně instalované, zapojené a hlavně dále udržované. Mohou ale komplikovat zásah, pokud v domě, na kterém jsou instalovány, dojde k požáru.

Riziko při požáru

„Domy s fotovoltaickými elektrárnami jsou pro nás nebezpečné z toho důvodu, že neexistuje jednotná technologie a schéma zapojení,“ řekl již dříve Radek Miškařík z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Vzhledem k tomu, že byla shledána velmi špatná nebo nedostatečná informovanost nejen vlastníků FVE, ale i stavebníků a dalších státních orgánů, byla založena pracovní skupina Fire, která sdružuje odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze, Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, Solární asociace a zástupce instalační a servisní společnosti Photon Energy Operations.

Zásady požárního zabezpečení FVE

„Společným cílem pracovní skupiny Fire je informovat vlastníky střešních fotovoltaických instalací, ale i instalační firmy a další orgány o zásadách požární ochrany a bezpečnosti solárních elektráren,“ uvedl vyšetřovatel středočeských hasičů Libor Pospíšil.

Pracovní skupina vydala společnou publikaci Zásady protipožárního zabezpečení střešních instalací FVE a opatření požární prevence“, která má za cíl chránit fotovoltaické elektrárny před rizikem požáru. Publikace se tématice věnuje komplexně.

Při řádné instalaci a pravidelné údržbě je fotovoltaika naprosto bezpečná technologie, je ale také dobře vědět, jak se zachovat, když v budově se solární elektrárnou vznikne požár. Každý majitel FVE nebo pracovník odborné instalační firmy by měl dbát na protipožární bezpečnost od úplného začátku projektování střešní elektrárny, přes její instalaci, k provozu a údržbě FVE.