Výbuch pumy v litvínovské chemičce v Záluží.

VIDEO: V litvínovské chemičce odpálili čtvrt tuny vážící pumu za mimořádných opatření

V pátek kolem poledne pyrotechnici odpálili čtvrt tuny vážící pumu nalezenou v chemičce v Záluží u Litvínova. Ve městě platila mimořádná opatření. Podívejte se, jak odpal pumy dopadl.

Kvůli chystané likvidaci mimořádně velké a čtvrt tuny vážící pumy nalezené v chemičce v Záluží platila v Litvínově v pátek mimořádná opatření. Především do brzkého odpoledne byla uzavřena silnice mezi Litvínovem a Mostem, mezi oběma městy nejezdila ani hromadná doprava.

S leteckou pumou se nesmělo hýbat

Britskou leteckou pumu ze druhé světové války našli dělníci při výkopových pracích minulý týden. Kvůli speciálnímu mechanizmu hrozil její samovolný výbuch a dlouhých 6 dnů se s ní nesmělo hýbat.

Dnes konečně pyrotechnici mohli provést její odpal. To se podařilo chvíli po pátečním odpoledni, kdy přímo v areálu chemičky v Záluží došlo k řízenému výbuchu. Po něm se z místa vyvalila oblaka dýmu, detonace ale žádné škody nenapáchala. Pyrotechnici vše zvládli na jedničku.

Postavili val z písku a betonu

Kolem letecké pumy z druhé světové války pyrotechnici postavili hradbu ze 440 pytlů s pískem a před zásobníky s chemikáliemi v chemičce postavili 120 těžkých betonových tvárnic, každá vážila zhruba 1800 kilogramů.

„S takto unikátním nálezem jsme se v novodobé historii ČR ještě nesetkali. Likvidaci má na starosti Pyrotechnická služba PČR a jsou to jen a pouze oni, kdo rozhodnou o přesném času a způsobu,“ informovali policisté před samotnou akcí.

Na místě byla přítomna antidronová ochrana a zároveň i Letecká služba PČR se svými drony; byla vyhlášena bezletová zóna, uzavřeny byly okolní silnice, cyklostezky a omezen provoz tramvají. To vše se již bude vracet postupně do běžného provozu.

Policisté před výbuchem museli vyhánět zvědavce. „Fanoušky odpalu, kteří se nám už nyní snaží dostat do vymezeného perimetru, budeme nekompromisně vykazovat pryč. Stále platí, že není možné vyloučit škody na okolním majetku a jakákoliv snaha proniknout do vytyčeného perimetru za účelem získání záběrů je hazard se zdravím,“ dodali policisté.

Foto: Odpálení pumy v Litvínově

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *