Tisková konference policie k zásahu na Filozofické fakultě. Foto: PČR

Hlídka policie byla v budově fakulty před útokem vraha, ale odjela

S opadnutím prvního šoku po brutálním útoku Davida K., dojde také k prošetření postupu policie. Vyvstává totiž otázka, zda nemohla masakru zabránit.

Policie dnes zcela transparentně popsala postup při největším střeleckém útoku v dějinách České republiky, kdy 24letý David K. na Filozofické fakultě v Praze ve čtvrtek odpoledne chladnokrevně popravil 14 lidí a další desítky vážně zranil.

Policie odpověděla na všechny otázky a je nepopiratelné, že rychlým zásahem dostala vraha do úzkých a ten se zabil. Nemohl tak pokračovat v dalším vraždění.

Je tu však zásadní otázka veřejnosti, pozůstalých obětí a všech účastníků, zda nemohla policie útoku předejít. Nejen, že vrah už byl mezi podezřelými z útoku v Klánovickém lese, ale navíc hlídka ještě před útokem přijela do budovy Filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha a následně byla odvolána.

Policie totiž prověřovala informaci, že David K. Odjel do Prahy spáchat sebevraždu, o tom je na základě SMS zprávy informovala matka vraha. „Poté, co byla podána informaci, že studuje Filozofickou fakultu a měl se nacházet na přednášce v budově v Celetné ulici, tak jsme zahájili evakuaci budovy v Celetné ulici, protože jsme předpokládali, že ten člověk je dle podaných informací v učebně,“ sdělil ředitel pražské policie Petr Matějček.

Hlídka policie z budovy odjela

Filozofická fakulta má více budov a hlídka preventivně zajela i do budovy na náměstí Jana Palacha, poté, co zjistila, že se v budově nic neděje a že pachatel má být podle rozvrhu v druhé budově, odjela. To se však ukazuje jako chyba. V okamžiku, kdy policie věděla, že muž může mít zbraně, měla vyklidit obě budovy.

Na druhou stranu je pravda, že nikdo nemá věšteckou a šéf prvního oddělení vysvětluje, že v tu chvíli měly hlídky informaci pouze o tom, že chce spáchat sebevraždu.

„Chápu, že se ptáte, zda jsme nemohli začít i tuto budovu vyklízet, ale těch budov je více a v tu chvíli nebylo v silách policie všechny budovy vyklízet. Hlídka budovu opustila. Nespatřuji pochybení, ale pokud se objeví pochybnosti, budeme se tím zabývat,“ dodal ředitel Matějček.

„Chci požádat o čas, potřebujeme mít za sebou akutní úkony, trestní řízení, vyhodnocení toku zákroku. Nemohu vyloučit, že nebudeme vyšetřovat postup hlídek. Ale momentálně žádné pochybení nemáme,“ sdělil policejní prezident Martin Vondrášek.

Rakušan: Viník je jen jeden a ten je mrtvý

“I policisté jsou jen lidé a jsou na místě takového masakru vystavení obrovskému psychickému nátlaku. Určitě se budou objevovat náměty k diskuzi. Viníky hledat nechci, viník je jeden a ten je mrtev. Chci ale určitě hledat řešení,” dodal ministr vnitra Vít Rakušan.

„Že si policie vyhodnocuje zásah, sleduje časovou osu a každý zásah, obzvlášť takový, si vyhodnocuje a to je normální. Rozhodně stojíme za prací policistů,“ uvedl Rakušan.

Vraždil i v Klánovickém lese, nešlo ho ale najít

Policie také vysvětluje, že nebylo možné včas spojit Davida K. z Hostouně s vraždou v Klánovickém lese. Policie už si je jistá, že právě on minulý pátek bestiálně zastřelil tatínka a miminko v lese u Prahy.

„V místě jako je Klánovický les není kamerový systém, nešli tam zrovna žádní svědci. V první chvíli proto hledáme vazby na rodinu a vztahy poškozených. Za 5 dní jsme byli schopní vztahový motiv vyloučit. Zbývající verze jsou pro kriminalisty nejhorší – máte vraha bez vazby na oběť i na místo činu,“ vysvětlil šéf elitního 1. oddělení Aleš Strach.

Prověřování pak podle něho cílilo na další skutečnosti ze stop a expertíz. Na základě nich kriminalisté určili okruh lidí, mezi nimiž se nacházel i vrah z fakulty. Ten si letos pořídil osm střelných zbraní a měl legální zbrojní průkaz. Bohužel s Klánovickým lesem ho původně nic nespojovalo.

Pravděpodobně právě v tomto lese, kde nejsou kamery a nebyli tam žádní svědci, si vyzkoušel střelbu na skutečné lidi. Zabil tak zcela nevinného muže a jeho malou dcerku. O týden později pak rozjel vražedné běsnění na Filozofické fakultě.

Proč zastřelil vlastního tátu?

Policie zatím také řeší, proč před odjezdem do Prahy zastřelil svého otce. „Přesný motiv vyšetřujeme, ale určité verze už máme,“ dodali policisté. Je možné, že chtěl otce uchránit následků, o kterých věděl, že nastanou, anebo mu chtěl otec v odjezdu a běsnění bránit.

Zastřelil tátu a pak jel vraždit do Prahy. Tenhle mladík popravil 14 lidí!