Zatopená Královehradecká ulice v Ústí nad Orlicí. Foto: Michal Rab

FOTO, VIDEO: Zatopené ulice i velké kroupy, Čechy a Moravu zase trápí bouřky

Českou republiku v neděli odpoledne opět trápí silné bouřky. Ženou se přes jižní Čechy až na Moravu. Na řadě míst jsou zatopené ulice, na mnoha místech padají i ledové kroupy.

Zahrada zasypaná kroupami, jako by nebyl konec června, ale spíše polovina ledna. I tak to vypadalo v neděli odpoledne na Jindřichohradecku. Zahrádkáři se strachují o poničenou úrodu a majitelé aut o poškozené laky svých vozů.

Lokální povodně

Na mnoha místech navíc přívalové lijáky způsobily lokální povodně. Například v Ústí nad Orlicí byla zatopená Královehradecká ulice, v Jilemnického ulici zase valící se voda vyplavila dlažební kostky. Ve Střítěži u Třebíče přívalový liják zatopil silnici na výjezdu z obce.

K večeru se bouřky přesunuly na Moravu. „V souvislosti s počasím evidujeme 34 zásahů a číslo se stále zvyšuje. Nejčastěji jde o popadané stromy. Nejvíc práce mají hasiči na Tišnovsku,“ informovali hasiči Jihomoravského kraje. „V Dolních Loučkách zasahujeme u poškozené střechy tělocvičny,“ dodali hasiči.

Silné bouřky přešly na Moravu

V Moravskoslezském kraji už hasiči kvůli bouřce vyjížděli k 60 událostem. „Nejvíce události zatím evidujeme v okrese Frýdek-Místek. Většinou se jednalo o popadané stromy a polámané větve,“ dodali hasiči.

„Velmi silné bouřky se zkonsolidovaly do linie, která postupuje přes Moravu a dále k východu. Lokálně se v jejich rámci vyskytují nárazy větru i kolem 100 kilometrů v hodině a kroupami kolem 4 centimetrů s intenzivními srážkami. Radarově nejvýraznější část linie postupuje na Prostějovsko,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav kolem 17. hodiny.

Pustiměř pod vodou

Problémy dělají na Moravě i přívalové lijáky. Obrovská vlna vody s bahnem se valila například obcí Pustiměř na Vyškovsku. Obyvatele čeká nepříjemné uklízení bahna i zatopených sklepů.

FOTO, VIDEO: Bouřky trápí Českou republiku

Voda s bahnem se valí obcí Pustiměř na Vyškovsku. Video: David Wismek

Silná bouřka v neděli v Ještěticích u Rychnova nad Kněžnou. Video: Monika Cir

Bouřka v Sedleci na Vysočině. Video: Klára Mičánková

FOTO, VIDEO: Celé vesnice pod vodou! Českem se prohnaly extrémní bouřky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *