Pátrání v Klánovickém lese. Foto: PČR

Expertíza potvrdila, že vrah z fakulty střílel v Klánovickém lese!

Podle policie potvrdila balistická expertiza shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity.

Kriminálka má potvrzeno, že masový vrah David K., který na Filozofické fakultě v Praze ve čtvrtek zastřelil 14 lidí a pak spáchal sebevraždu, střílel před týdnem také v Klánovickém lese u Prahy. Tam chladnokrevně popravil tatínka a jeho malou dceru v Kočárku.

„Balistická expertiza potvrdila shodu zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity,“ informovala v pátek před půl pátou Policie ČR.

Vraha nešlo najít rychleji

Policie už dopoledne vysvětlovala, že nebylo možné včas spojit Davida K. z Hostouně s vraždou v Klánovickém lese. „V místě jako je Klánovický les, není kamerový systém, nešli tam zrovna žádní svědci. V první chvíli proto hledáme vazby na rodinu a vztahy poškozených,“ vysvětlil šéf elitního 1. oddělení Aleš Strach.

„Za 5 dní jsme byli schopní vztahový motiv vyloučit. Zbývající verze jsou pro kriminalisty nejhorší – máte vraha bez vazby na oběť i na místo činu,“ dodal Strach.

Prověřování pak podle něho cílilo na další skutečnosti ze stop a expertíz, proto se také v Klánovickém lese v minulých dnech konaly doslova policejní manévry. Kriminálka hledala každou stopu, případné náboje a podobně.

Podezřelých mohly být tisíce

Na základě nich kriminalisté určili okruh lidí, mezi nimiž se nacházel i vrah z fakulty. Ten si letos pořídil osm střelných zbraní a měl legální zbrojní průkaz. Bohužel s Klánovickým lesem ho původně nic nespojovalo a podezřelých tak mohlo být i několik tisíc. Třeba všichni držitelé dlouhých zbraní.

Pravděpodobně právě v tomto lese, kde nejsou kamery a nebyli tam žádní svědci, si vyzkoušel střelbu na skutečné lidi. Zabil tak zcela nevinného muže a jeho malou dcerku. O týden později pak rozjel vražedné běsnění na Filozofické fakultě.

Hlídka policie byla v budově fakulty před útokem vraha, ale odjela