Z rozhledny Triangl u Markvartic se ve čtvrtek večer zřítilo šest dětí. Foto: HZS UK

Z rozhledny u Markvartic se zřítilo devět dětí, utrpěly vážná zranění

Z rozhledny Triangl, která stojí nad obcí Markvartice na Děčínsku, se ve čtvrtek večer zřítilo devět dětí. U čtyřech je podezření na vážná zranění, byly transportovány do nemocnic.

V drama se změnil dětský „koňský“ tábor poblíž obce Markvartice na Děčínsku. Podle všeho měla část dětí přespat na plošině tamní rozhledny. Jenže plošina se podle informací obce propadla. „Co se přesně stalo a proč ta plošina spadla se bude vyšetřovat,“ uvádí obec Markvartice.

Byla plošina přetížená?

Obec následně informovala, že podle policie byla pravděpodobně plošina přetížená. “Pravděpodobnou příčinu propadu plošiny na Trianglu bylo její přetížení. Na plošině bylo v době havárie 15 dětí. Plošina je určena pro 4 dospělé osoby, viz pravidla používání umístěné poblíž rozhledny, uvedla policie,” sdělila obec Markvartice.

Podle místních je to oblíbené místo na kopci nad obcí. „Lze tam přespat v přístřešku, byl tam dětský “koňský” tábor,“ informuje obec. Hasiči Ústeckého kraje v noci upřesnili, že se celkem zranilo devět dětí. “Na místě zasahovaly 4 jednotky hasičů. Poskytovali jsme předlékařskou pomoc a transportovali jsme zraněné osoby. Celkem došlo ke zranění 9 nezletilých osob. V současné době probíhá vyšetřování,” dodali hasiči.

Mluvčí hasičů Ústeckého kraje Petr Pelikus uvedl, že z rozhledny spadlo šest dětí. Hasiči pomohli s transportem dětí z kopce k sanitním vozům. Má jít o děti ve věku 8 až 13 let. Snést je museli kopcovitým a zalesněným terénem po tmě, svítit si museli svítilnami.

Podle aktuálních informací bylo podezření na vážné zranění u čtyř dětí, ty byly transportovány na traumacentrum v Praze a dvě děti se středně vážným zraněním byly převezeny do nemocnice v Děčíně.

Rozhledna bude mimo provoz

Dřevěná rozhledna Traingl byla slavnostně otevřena v roce 2015. Jde o jehlan s plošinou, z níž je obvykle hezký výhled například na Studenec. Nyní se ale lidé nahoru asi delší dobu nepodívají.

“Vzhledem k nešťastné události, prosíme, nenavštěvujte Triangl. K celé události se vyjádříme po ukončení vyšetřování,” informoval ještě ve čtvrtek v noci občanský spolek Triangl, který se o rozhlednu stará.