Výbuch tlakové lahve vysokozdvižného vozíku poškodil halu v České Lípě. Foto: HZS

Výbuch v České Lípě rozmetal část výrobní haly, dva lidé se zranili!

Výrazné škody a zranění způsobil pondělní výbuch tlakové láhve na vysokozdvižném vozíku ve firemní hale v České Lípě. Dva lidé byli zraněni.

K výbuchu došlo ve výrobní a skladovací hale firmy Alstom v České Lípě v ulici Svatopluka Čecha. V pondělí dopoledne tam vybuchla tlaková láhev umístěná na vysokozdvižném vozíku.

Tlaková vlna doslova rozmetala vnitřní vybavení haly. „Poškozena byla také konstrukce haly,“ informovali hasiči HZS Libereckého kraje. Z haly odletěla prakticky celá eternitová střecha, která teď bude muset být ekologicky odstraněna, protože obvykle obsahuje azbestová vlákna.

Pro zraněné zaměstnance letěl vrtulník

Zároveň výbuch odtrhl i několik bočních plechů haly, které tvoří stěny. Bezpečnost stavu objektu teď musí posoudit statik. “Statika si zajistí společnost sama,” uvedli hasiči.

Při výbuchu se bohužel zranili také dva zaměstnanci. „Na místě byly předány do péče Zdravotnické záchranné služby dvě zraněné osoby,“ potvrdili hasiči. Podle dostupných informací mají zaměstnanci vážnější zranění, protože museli být transportováni vrtulníkem do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Co bylo příčinou výbuchu?

Příčinu a další okolnosti výbuchu teď na místě podle policejní mluvčí Dagmar Sochorové vyšetřují policisté. Ve firmě, která působí po celém světě, se v České Lípě provádí svařování dílů například pro vlaky a tramvaje.

Je tedy možné, že tlakovou láhev zaměstnanci na vozíku přepravovali a mohla sloužit k práci. Zároveň se však mohlo jednat o zásobník plynu sloužící k pohonu ekonoru. Některé vysokozdvižné vozíky jsou totiž poháněné plynem, díky tomu mají minimální emise při pohybu. Policisté budou zjišťovat, zda se jednalo o technickou závadu, případně lidské pochybení.