Očekávané teploty v pátek 6. září.

Víkend u vody, teploty budou opět stoupat nad 30 stupňů! V pondělí přijde teplotní šok

V České republice pokračuje teplé až horké počasí. Podle meteorologů bude bude počasí znovu „zatápět“, teploty mají stoupat až do neděle. V pondělí přijde razantní změna.

Po dvou extrémně teplých dnech, kdy se posouvaly teplotní rekordy na většině meteorologických stanic, byl podle meteorologů čtvrtek asi o 2 stupně Celsia chladnější. Teplota přesto vystoupila na 28 až 32 °C.

Poměrně příjemný má být také pátek s teplotami do 30 stupňů ve stínu.

Od soboty se má ovšem opět oteplovat a v neděli se zatím očekávají teploty opět nad třicítkou. Navíc má být jasno s minimem srážek, které se mohou vyskytnout jen ojediněle. Kdo má tedy možnost, měl by si víkend naplánovat ideálně někde u vody.

Přijde velká teplotní změna

Možná to bude poslední šance na opalování nebo pořádné koupání. Už v pondělí totiž meteorologové očekávají studenou frontu a pád teplot o více než deset stupňů – na západě až ke dvacítce.

Přijít mají také deště, případně bouřky. Zatím to podle předpovědi vypadá, že teploty budou klesat celý týden a v pátek už možná bude potřeba i teplejší oblečení. Meteorologové odhadují, že v pátek by dokonce mohlo být jen 17 stupňů Celsia a plnou silou se tak přihlásí podzim.

Jde zatím jen o předpovědní model, přesněji se dá počasí předpovědět jen jeden den dopředu, ale i tak se ochlazení rozhodně dostaví. „Už v pondělí očekáváme zataženo až oblačno, postupně na většině území déšť, i vydatnější, nebo přeháňky, ojediněle bouřky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Srpen byl nejteplejší

Organizace Copernicus Climate Change Service (C3S) publikovala pravidelnou měsíční zprávu ohledně pozorovaných změn v globální teplotě vzduchu, mořském ledu a hydrologických proměnných, která také hodnotí uplynulou letní sezonu.

Tato zpráva, mimo jiné, uvádí, že srpen 2024 byl dosud nejteplejším s průměrnou celodenní teplotou, a to o 0,71 stupně Celsia vyšší než je dlouhodobý průměr z let 1991 až 2020.

V Evropě byla průměrná teplota vzduchu za srpen 2024 vyšší o 1,57 stupně Celsia, než je dlouhodobý průměr z let 1991 až 2020 a měsíc se tak zařadil jako druhý nejteplejší po srpnu 2022. Kladné odchylky teploty nastaly především v jižní a východní části Evropy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *