Skupina mladých lidí rozkopala vchod Penny Marketu v kolínském Zálabí. Zdroj: FB / Jan Hübschmann

VIDEO: Výrostci rozkopali vchod Penny Marketu v Kolíně, lidé mají strach

Kolín trápí násilné incidenty. Naposledy skupiny „výrostků“ řvala na personál zálabského Penny Marketu a následně rozkopala vchodové dveře. Městská policie posiluje hlídky a dohled.

Skupina mladých lidí řve na prodavačky Penny Marketu v kolínském Zálabí. Následně jeden z mladíků začne kopat do uzavřených vchodových dveří, až zničí skleněnou výplň. Následně jedny i následně druhé dveře vlomí a protáhne se ven. Za ním i další členové této „skupiny“.

Takovou situaci zachycuje video, které se nyní objevilo na sociálních sítích. Podle místních je video autentické a již se jim zabývá policie. Zachycuje patrně situaci, kdy se personál Penny Marketu snaží skupinu zkontrolovat kvůli podezření z překročení zákona a zavřel proto dveře, aby neopustili prodejnu. To však vyvolá násilnou reakci. Prodavačky sice zavolaly policii, násilníci ale z prodejny odešli vylomenými dveřmi.

Podle všeho to není v Kolíně ojedinělý incident. Nedávno byl například popisován násilný incident u nákupního centra Futurum. „I Kolín čelí bující kriminalitě mladistvých… Pokud ji ale budeme stále promíjet (jako ty grázly z nákupního centra Futurum) pak nejen že se nic nezmění, ale situace bude stále více komplikovaná a nebezpečnější,“ reagovala na události na Facebooku jedna z obyvatelek Kolína.

Lidé začínají mít obavy o bezpečnost na ulicích. „Bezpečně se cítí Kolíňáci jen doma za dveřmi,“ uvedl například středočeský zastupitel a bývalý kolínský zastupitel Martin Herman (ANO). Právě na něho se obrátila jedna z obyvatelek kvůli násilí, které bylo spácháno na příteli její dcery. “Kolín bezpečným městem není, je třeba situaci řešit,” dodal Herman.

Na situaci dnes v úterý reagovala kolínská městská policie. „Vzhledem k několika nepříjemným událostem, které se staly na území našeho města v posledních týdnech a s tím souvisejících komentářům, že je v Kolíně méně bezpečno, tímto chceme ujistit občany, že Městská policie v Kolíně, i přes plnění svých běžných úkolů, dělá pro bezpečí obyvatel našeho města vše, co je v jejích možnostech,“ uvedl Viktor Prokeš, ředitel Městské policie Kolín.

Skupina mladých lidí rozkopala vchod Penny Marketu v kolínském Zálabí. Zdroj: FB / Jan Hübschmann

Strážníci podle něho úzce spolupracují s Policií ČR za využití běžných nástrojů, jako je například společné plánování hlídkové činnosti. Stále více prý využívají také moderní nástroje, jako jsou mapy kriminality nebo městský kamerový dohlížecí systém.

„Důraz je kladen především na prevenci a předcházení trestné činnosti,“ uvedl Prokeš. Zmínil také konkrétní opatření, která byla aktuálně provedena.

Opatření přijatá Městskou policií Kolín

– Nadále rozšiřujeme kamerový systém, již máme 53 kamerových bodů a v letošním roce přibude dalších pět.

– Personálně byl posílen dohled na pracovišti kamerového systému, kam má stálý dálkový přístup i Policie ČR.

– Posilujeme výkon hlídek v problémových lokalitách – centrum města převážně o víkendech v nočních hodinách, okolí nádraží, autobusového terminálu a obchodního centra Futurum a dále na dalších exponovaných místech.

– Sedm dní v týdnu, 24 hodin denně je v permanenci tísňová linka 156, kam je možné se kdykoli obrátit se žádostí o pomoc, s podnětem nebo oznámením.

– Vzhledem k tomu, že hlídky městské policie nemohou být najednou všude, je pomoc občanů formou oznámení o páchání protiprávního jednání pro nás velmi důležitá.