Noční bitka způsobila rozruch v Brně. Zdroj: FB

VIDEO: Noční bitka v Brně opět budí emoce mezi Romy a Ukrajinci

K bitce asi čtyř lidí došlo v noci z pátku na sobotu v Brně v ulici Cejl. Incident opět vyvolal napětí mezi Romy a Ukrajinci. Ti se přitom podle policie vůbec nepoprali.

Na místo se sjelo několik policejních vozů a také těžkooděnci. Všichni čtyři účastníci – tři muži a jedna žena byli podle policie zadrženi. Incident pochopitelně vyvolal pozornost, na místě se sešli desítky lidí.

Někteří lidé následující události vysílali na internet a bohužel pomáhali rozdmýchávat nevraživost mezi Romy a Ukrajinci, když tvrdili, že v incidentu hrají roli Romové a právě Ukrajinci (viz ukázka v našem videu).

Na záznamu autor živého vysílání tvrdí, že se porvali Romové a Ukrajinci. To opět pomáhalo vyvolávat vášně mezi veřejností. Právě v Brně jsou totiž po nedávných incidentech (například napadení v tramvaji a na zastávce) vztahy mezi Romy a Ukrajinci nepochopitelně napjaté.

Jenže to vůbec nebyla pravda. „Fér to určitě nebylo, nicméně samotný souboj se obešel bez účasti Romů i Ukrajinců,“ potvrdil mluvčí jihomoravské policie David Chaloupka.

„Podezřelé jsme zadrželi a konfliktem se zabýváme pro podezření z výtržnictví a ublížení na zdraví,“ uvedl Chaloupka. „Vyvarujme se zejména v současné době unáhleným soudům,“ dodala policie.

Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval lidi, aby si nejprve ověřovali informace, které sdílí na sociálních sítích. “Nepřispívejte k šíření lží. Odpovědnost za řešení konfliktů a zachování pořádku je na policii. Ale odpovědnost za to, že nebudeme nálady ve společnosti zbytečně jitřit, je na každém z nás,” uvedl Rakušan.