Pacienta museli záchranáři přepravit na sáňkách z prudkého kopce. Foto: ZZS

VIDEO: Když v zasněžených Beskydech neprojede sanita, pomohou sáňky

Neobvyklou přepravu pacienta zvládli hasiči a záchranáři v Beskydech. Ukázali, že si poradí v každé situaci. Pacienta přepravili k sanitě na sáňkách.

Zimní počasí někdy práci záchranářů komplikuje a občas vyžaduje nestandardní řešení při ošetřování či transportu pacienta. Jeden z takových zásahů se odehrál na Frýdecko-Místecku. V sobotu po půl deváté přijali krajští operátoři tísňové volání z třinecké části Guty.

Nahlášena byla dechová tíseň u pacienta seniorského věku. Jenže posádka rychlé zdravotnické pomoci nemohla z důvodu zasněženého terénu dojet až k domu, který se nalézal na odlehlém místě a k nemocnému tak poslední úsek cesty absolvovali záchranáři pěšky.

Čtyřiaosmdesátiletý muž trpěl zhoršujícími se dechovými obtížemi a po prvotním ošetření byl nutný jeho transport do nemocnice,“ vysvětlil mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Pro dopravu k sanitnímu vozidlu využili záchranáři netradičního prostředku, který byl na místě k dispozici – sáněk. Na nich absolvoval prvních zhruba čtyři sta metrů úzkým chodníčkem a následně zasněženou cestou, naštěstí spolupracující pacient, bez větších obtíží.

„Poté již byl uložen ve vyhřátém sanitním vozidle a záchranáři jej předali do další léčby v třinecké nemocnici,“ doplnil mluvčí.

VIDEO: Sáňky se v zimě vždycky hodí

Podobnou situaci přitom nemuseli záchranáři řešit poprvé, nedávno museli sáňky zdravotníci použít i ve spolupráci s hasiči, kteří takovou záchranu natočili na video: „Sice to nejsou samochodky, ale sáňky poblíž se v zimě vždycky hodí, ulehčí to spoustu práce,“ uvedl k tomu s nadsázkou Jakub Kozák z HZS Moravskoslezského kraje.