Česko čeká extra horký letní víkend. Foto: Pixbay

O víkendu dorazí vlna veder. Horko bude větší, něž se předpokládalo

Do České republiky dorazí velmi horké počasí z jižní Evropy. Vlna veder bude zřejmě silnější než se čekalo. Horko nebude jen v sobotu, naopak v neděli může být ještě tepleji.

Až ke 40 stupňům Celsia se mohou podle nejnovějších informací meteorologů vyšplhat o víkendu teploty v České republice. „Odpolední teploty v sobotu překročí 34 stupňů Celsia s velmi vysokou zátěží na lidský organismus, nebezpečím přehřátí a dehydratace,“ varuje Český hydrometeorologický ústav ve vydané výstraze.

Dnes meteorologové výstrahu upřesnili s tím, že velmi vysoké teploty budou ve východních částech republiky panovat i v neděli. „V sobotu vystoupí teploty na většině území Čech a na části Jihomoravského kraje nad 34 °C ve stínu, na ostatním území nad 31 °C a v neděli budou teploty nad 31 °C ještě na Moravě a ve Slezsku,“ informuje meteorologický ústav.

Nadále je pro většinu území České republiky v platnosti výstraha před nebezpečím požárů, na řadě míst proto platí zákaz rozdělávání ohňů v přírodě. V sobotu se vzhledem k vysokým teplotám vzduchu a převážně suchému počasí stupeň nebezpečí vzniku požárů zejména pro západní polovinu území zvýší na vysoký.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách,“ uvedli meteorologové.

Doporučují také nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci a věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům.

Meteorologové upozorňují, že bude takové horko, až se mohou „kroutit“ železniční koleje v důsledku jejich roztažení horkem.