V Česku dnes padaly teplotní rekordy. Foto: Pixabay

V Česku dnes padaly teplotní rekordy, ochladit by se mělo ve druhé polovině týdne

Pondělí 2. září 2024 se zapíše jako rekordně teplý den. Teploty na většině území České republiky překračovaly 30 stupňů a na řadě měřících stanic padaly teplotní rekordy.

Teploty v pondělí k 17. hodině vystoupaly nejčastěji na 27 až 31 stupňů Celsia, na jižní Moravě až na 34 °C, pouze na západě Čech byla maxima nižší, a to 24 až 27 °C.

„Nadpoloviční většina stanic měřících aspoň 30 let zaznamenala teplotní rekord pro 2. září,” informoval Český hydrometeorologický ústav.

Na jedenácti z těchto stanic však bylo dokonce tak teplo, že teplota překonala rekord pro celý měsíc září. “To znamená, že za celé září nikdy nebylo na dané stanici tak teplo jako dnes za posledních minimálně 30 let,“ informovali meteorologové.

Původní absolutní zářijový rekord pocházel z 1. září 2015, kdy bylo velké horko téměř do konce září. Podle aktuální týdenní předpovědi má horko přes 30 stupňů vydržet do čtvrtka, pak by se mělo mírně začít ochlazovat na zhruba 25 až 26 stupňů Celsia.

S ohledem na časté změny v předpovědi počasí v posledních dnech ale bude vývoj teplot ještě upřesňován. V pátek a sobotu by měl dorazit déšť a vyloučit nelze ani bouřky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *